Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Между 10 и 15 на сто от гърците не имунизират децата си

01 Юни 2015 / 17:06:32  GRReporter
751 прочитания

10%-15% от родителите в Гърция са резервирани по отношение на имунизациите на децата си. Това явление се отдава на икономическата криза, погрешната информация в интернет, както и на грипната пандемия.

«Родителите се страхуват, че ваксините са опасни и че някои от тях имат сериозни странични действия. Всичко това го научават или от уста на уста, или чрез информацията, която откриват в интернет. Част от родителите, която за щастие все още не е много голяма, около 10-15%, се страхуват именно от това и са главо майки на възраст до 35 години. Това са жените, които търсят информация в интернет. По-възрастните не търсят, а следват указанията на педиатъра».

Това заяви пред Атинската новинарска агенция професорът по педиатрия и председател на Световната педиатрична асоциация, както и на Гръцката педиатрична асоциация, Андреас Констандопулос, по повод представянето на резултатите от информационната кампания по време на 53-ия Общогръцки конгрес по педиатрия, провел се в Солун.

Както посочва проф. Констандопулос, педиатрите също заявяват, че 10%-15% от родителите са притеснени и отказват да имунизират децата си, главно с ваксината срещу рака на маточната шийка, с тройната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит, както и с ваксината срещу ротавируса (който предизвиква диария).

«Родителите свързват ваксината срещу морбили с аутизма, ваксината срещу рака на маточната шийка с припадъци и спазми и т.н. Друг интересен извод от информационната кампания е, че когато педиатърът се опита да обясни на родителите, в продължение на повече от четвърт час, какво представляват ваксините, той успя да ги убеди и те ваксинираха децата си». 

«Трябва да подчертаем, че информацията в интернет, където всеки пише каквото си иска, в областта на медицината е абсолютно ненадеждна. Има около 12-14 научни сайта, от които ние лекарите получаваме информация и можем да кажем на родителите да се информират от там», добавя проф. Констандопулос.

Председателят на Световната педиатрична асоциация обясни също така, че движението против ваксините не е само гръцко явление, а се наблюдава в целия свят. В Америка от 20 години съществува мощно лоби против ваксините, а 30%-40% от родителите са против имунизирането на децата си.

 

 

 

Категории: ваксини имунизация Световна педиатрична аасоциация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus