Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Магазините в Гърция с празнично работно време

14 Декември 2014 / 12:12:49  GRReporter
1841 прочитания

Заради идващите коледни и новогодишни празници магазините в Гърция ще работят с увеличено работно време.
Търговското дружество на Атина предлага следното работно време:

- събота, 13 и 20 декември: 09.00 - 18.0009.00 - 18.00,  и събота, 27 декември, 09.00 - 20.00
- неделя, 14 и 21 декември: 11.00 - 18.00, и неделя, 28 декември- затворено (Министерството на развитието внесе вчера в парламента законодателна промяна, с която предвижда магазините да отворят и на 28 декември).
- понеделник-петък 15 - 19 декември, понеделник 22, вторник, 23,  понеделник, 29  и вторник, 30 декември, 09.00 - 21.0009.00 - 21.00
- сряда, 24 и 31 декември, 09.00 - 18.0009.00 - 18.00
- четвъртък, 25 и петък, 26 декември са почивни дни, както и четвъртък, 1 януари 2015.
- в петък, 2 януари 2015, магазините ще бъдат затворени като компенсация за неделя, 21 декември.

Затова, че са работили на 14 декември в неделя, работещите в магазините ще получат допълнителен почивен ден.

Министерството на развитието поиска засилване на контрола върху пазара по повод идващите празници. Тъй като празничното работно време на магазините започна в събота, министерството изпрати спешно нареждане до регионалните дирекции. Заместник-министърът на развитието Герасимос Якуматос подчертава, че компетентните служители  трябва да увеличат присъствието си в магазините и по пазарите и да засилят контрола с помощта на служители от министерствата на земеделието, храните, здравеопазването. Това се прави, за да се предотвратят измамите на потребителите.

За какво са длъжни да проверяват контрольорите?

-да следят дали има табели с необходимата информация
-дали има етикети на храните (пакетирани или не)

- да налагат глоби, ако цената е по-голяма от тази на етикетите или в ценоразписите
- дали се издават редовни касови бележки
-дали везните на търговците теглят правилно

Всички тези нарушения подлежат на наказателни и административни санкции в съответствие със закона. В определени случаи може да се стигне дори до намеса на прокуратурата.

Същевременно ще се следи и за нарушения на закона за свободната конкуренция (практики на съгласуване, създаване на монополи). За това отговаря Комисията по конкуренция.

Освен търговците на дребно, инспекторите ще наблюдават и търговията на едро. Най-проверявани ще бъдат големите борси за месо, плодове и зеленчуци. Ще се следи как тези продукти се превозват до местните пазари. Евентуалните нарушения са спекула, укриването на данъци (свръх високи цени, подбиване на цените, фалшиви  документи или такива с невярно съдържание, неиздаване на фактури, слагане на гръцки етикети на вносни продукти).

Категории: празнично работно време магазини пазари проверки цени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus