Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата удвои броя на бездомните кучета в Гърция

04 Октомври 2015 / 17:10:19  GRReporter
714 прочитания

Това е една от страничните последици на кризата с неизмерими резултати: според организациите за защита на животните бездомните животни в Гърция са се увеличили драматично през последните 4 години и броят им достига 3 милиона – с 50% повече от 2011.

Гръцкото дружество за защита на животните прилага програма за събирането и грижата за бездомните животни, както и за осиновяването им.

Повечето от тях са домашни любимци, изоставени от собствениците си, които не могат да се грижат за тях. Група английски ветеринари от една от скъпите клиники в Лондон са дошли преди няколко дни в Илия, за да помогнат за кастрацията на животните, а немски ветеринари помагат доброволно на властите в Северна Гърция. Темата става популярна след репортаж на BBC и на Daily Telegraph.

Инициативата

Всичко започва през лятото, когато един лондончанин се сблъсква с невероятна картина в Лехена, област Илия. Десетки бездомни кучета обикалят по плажовете гладни, отслабнали и болни. Той се обръща към местната ветеринарна лекарка д-р Цангу, която му обяснява,че проблемът много се е задълбочил. След като се връща в Лондон, англичанинът се обръща към London Vet Clinic и лекарите, начело с д-р Хюго Ричардсън започват да действат. Качват на страницата си текст, в който описват ситуацията в Гърция и обясняват, че планират пътуване в страната, за да помогнат на бездомните животни. По този начин събират дарения. Д-р Цангу предоставя лечебницата си и хирурзите от Лондон пристигат на 2 септември, заедно с екип на BBC.

„Обясних им, че има хора, които трудно изхранват децата си, какво остава за кучетата... Кастрираха 67 животни. Условията бяха ужасни, от кучетата течеше кръв, бяха пълни с бълхи и кърлежи. И все пак тези лекари не се оплакаха, въпреки че работят в клиника, в която само прегледът на едно животно струва 450 паунда!”, казва д-р Цангу.

Д-р Ричардсън каза за вестник Етнос: „Всеки ден кастрирахме 10-12 кучета. Видяхме колко са страдали. Най-шокиращото беше, че въпреки всичко бяха приятелски настроени. Искаха да си играят с нас”. Лекарят продължава: „Разбирам трудностите, с които се сблъскват гърците. Но общините и префектурите трябва да направят нещо. Най-сериозната опасност за човешкото здраве е бесът. Сега в Гърция няма бяс, но според мен е въпрос на време да се появи. Много бездомни кучета имат лайшманиоза, която се предава и на хората чрез ухапване от насекоми, а бълхите и кърлежите също предизвикват редица болести. По-бързо, по-лесно и далеч по-евтино е властите да се намесят и решат проблема сега, отколкото след няколко години да се изправят през 5-10 милиона бездомни животни”.


Според Дружеството за защита на животните хората изхвърлят домашните си любимци при най-малката трудност. „Хората не кастрират животните си, не ги водят на ветеринар, не ги обезпаразитяват. Щом им се стори трудно или се отегчат – не мислят, че става въпрос за член на семейството, изхвърлят го на пътя. Днес има 3 милиона бездомни кучета и котки в Гърция. Почти всички те са изоставени домашни животни”.

Отговорността за кастрацията на бездомните животни е на общините, но повечето от тях се оправдават с икономическата криза. Но според защитниците на животните не всичко става с пари. „Преди няколко дни от Германия дойдоха трима ветеринари заедно с 20 доброволци. Кастрираха в Серес и Драма 764 бездомни животни. В Ханя се договорихме с ветеринари, които безплатно ще кастрират животните на инвалиди или на бедни хора. И това са само два примера...”, казват от Дружеството.

 

Категории: бездомни животни брой ветеринари кастрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus