Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хомосексуалните двойки ще имат равни права с хетеросексуалните, сключили договор за съжителство

10 Декември 2015 / 18:12:43  GRReporter
729 прочитания

Важни промени в обществения живот съдържа новият мега законопроект на министерството на правосъдието, внесен късно снощи в парламента. Той не само разпростира действието на договора за съжителство и върху хомосексуалните двойки, но предоставя много повече права и на хетеросексуалните двойки, които изберат съжителство вместо брак.

Въпреки яростните реакции, предизвикани най-вече поради религиозни съображения, по време на обсъждането (достигнало рекордния брой от 3 224 реплики, в по-голямата си част критични срещу разпростирането на договора за съжителство и върху хомосексуалните двойки), правителството внесе законопроекта без промени. Така то открива пътя на двойките, подписали договор за съжителство, да се признават трудови, осигурителни, пенсионни, наследствени, данъчни и др. права, които досега не се признаваха от съществуващото законодателство.

Едновременно с това в законопроекта са включени разпоредби, които позволяват на повече затворници да бъдат освободени като носят специална гривна за проследяване (майки на непълнолетни деца с малки присъди, или майки с големи присъди, чиито деца са инвалиди или имат сериозни здравословни проблеми, затворници, които следват, като Никос Романос), улеснява се прехвърлянето на затворници с тежки присъди в затвори в селските райони, предоставят се дисциплинарни правомощия на председателя на Върховния съд, увеличават се местата за магистрати, променят се наредби за изпитите за адвокати, нотариуси, съдебни регистратори.

Същевременно се предвиждат по-големи наказания за престъпленията на расистка основа, за използване на език на омразата, като се учредява и Национален съвет за борба с расизма и липсата на толерантност, който да начертае съответната политика.

Благодарение на договора за съжителство и хомосексуалните, и хетеросексуалните двойки (както и сключилите брак) ще могат да претендират за правото да бъдат премествани за да работят в един и същи град, каквото право е предвидено в кодекса на държавните служители. Също така в рамките на 6 месеца се очаква да изледе Президентски указ, регулиращ всички останали трудови и осигурително-пенсионни права, които може да има двойката.

Очаква се да бъдат предоставени права за ползване на медицински грижи, възможност за получаване на вдовишка пенсия, и се проучва възможността за признаване на семейна добавка (както е при браковете), за подаване на обща данъчна декларация и др.

Наследствено право

Признаването в проектозакона на семейните отношения и връзки, които свързват двете страни (както при браковете) позволява да бъдат прилагани съответните разпоредби за фамилията на двамата съжителстващи и децата им, за родителските права, признаването на бащинството.

Едновременно с това се предвижда прилагането и на съответните разпоредби от наследственото право след смъртта на единия от съжителстващите, както и на правото на издръжка след прекратяване на договора за съжителство, с тази разлика, че при сключването на договора на двойките ще се разрешава, ако желаят, да се откажат от своя дял от наследство или от издръжката, като са свободни да решат по своя воля тези имуществени отношения.

Същевременно обаче става по-строго разтрогването на договора за съжителство, като вече няма да е достатъчно само обявяването на раздялата.

Договорът за съжителство също така ще дава възможност за получаване на разрешително за пребиваване и гражданство, както е в други държави, правото единият партньор да откаже да дава показания в съда срещу другия партньор. Освен  това ще дава правото единият партньор да бъде признаван за близък, когато става въпрос за медицински въпроси.

 

 

Категории: хомосексуални двойки хетеросексуални двойки права договор за съжителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus