Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хаос в регистрирането на имигрантите в Гърция

12 Декември 2015 / 12:12:41  GRReporter
641 прочитания

„Не е възможно 60 служители да се справим с хиляди мигранти на места, където няма никаква възможност за упражняване на държавната власт, тъй като тези места не са узаконени като приемни центрове. Има ли писмено решение за превръщането на залата за таекуондо и на игрището за хокей в приемни центрове? Всичко става с устни нареждания, но ако се случи нещо, кой ще е отговорен?”. Така представител на работещите в Службата за първоначален прием обяснява атмосферата и причините, поради които са решили да изпратят писмо до директора на Службата и до министъра на вътрешните работи Панайотис Курублис, до заместник-министъра по имиграционната политика Янис Музалас, както и до други политици.

„Издаването на персонални административни решения за изпращане на служители до различни места в Атика, определяни като места за временен прием на бежанци и мигранти, е незаконосъобразно”, се казва в писмото. Служителите подчертават, че местата в олимпийския комплекс и във Фалиро, където се карат мигрантите от Идомени или от площад Виктория „не са определени като места за временно настаняване със съответното министерско решение или с друго нареждане, публикувано в „Държавен вестник”. Не е в сила нищо от предвиденото от законодателството относно една гражданска служба с граждански служители – тоест, определяне на местата за работа, правилник за работа, отговорности и компетентности на службата, както и осигуряване на условия за хигиена за служителите и за временно настанените”.

Служителите говорят за вечерно работно време на места, които са опасни, за работа през уикендите и подчертават, че няма да откажат да изпълняват задълженията си, но искат да знаят какви са задълженията им. Това засяга и служителите от мобилните екипи на службата на остров Лесбос и в областта Еврос, които нямат работното време на държавните служители. В писмото се отбелязва също така, че има данни за нарушаване на закона и се задава въпроса кой ще носи административната отговорност, ако има случаи на насилие.

Трябва да припомним, че само преди два дни имаше сблъсък с ножове между мигранти, настанени в залата за таекуондо, в резултат на който бяха леко ранени трима души. Едновременно с това, на гръцко-македонската граница в Идомени има регистрирани много случаи на насилие и боеве.

Вчера стана известно за още едно писмо – на заместник-министрите по имиграционната политика Янис Музалас и за защитата на гражданите – Никос Тоскас до еврокомисаря по имиграционната политика и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос. В него те настояват предложенията на ЕК, които ще бъдат внесени на Съвета на министрите от ЕС през следващата седмица, да спазват рамките на съществуващите европейски договори. По-конкретно, споменават се свободното придвижване на граждани в рамките на Шенгенското споразумение, което не трябва да се поставя под съмнение. „Трябва да се спазва балансът между сигурността и свободата на придвижване”, се отбелязва в писмото.

Само вчера поне 2000 души пристигнаха на Лесбос. Успоредно с това, на площад Виктория се събират малки групи от мигранти, през последните дни се появиха и много африканци.

Категории: бежанци мигранти Служба за първоначален прием Центрове за временно настаняване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus