Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънредно положение в Триполи заради отпадъци по улиците

15 Януари 2015 / 13:01:16  GRReporter
951 прочитания

Областният управител на Пелопонес Петрос Татулис  обяви извънредно положение в община Триполи, заради купищата отпадъци по улиците на града.

Според преценки около 11 тона отпадъци лежат по тротоарите поради факта, че няма къде да бъдат извозени. Малко преди коледните празници изтече договорът, по силата на който отпадъците на община Триполи се транспортираха до сметището Фили в област Атика и до момента няма яснота относно управлението им.

Проблемът възникна преди около 1,5 година, след като със съдебно решение бе закрито незаконното сметище в Триполи, без да бъдат издадени разрешителни за създаване на база за обработка на отпадъците.

Поради спешността на ситуацията управлението на общината търси временни решения, които включват пренасянето на отпадъците дори до далечни дестинации в Централна Гърция.

Решението на областния управител, с което в града бе обявено извънредно положение има тримесечен срок и ще важи до 15 април. В него се посочва, че е взето от съображения за защита на общественото здраве и околната среда.

Показателно е, че положението в Триполи се описва като „санитарна криза”.

Решението предвижда възможността за незабавно пренасяне, временно складиране и организиране на извозването на отпадъците. Отговорността за намирането на мястото, където да се извърши това обаче е отговорност на общинските власти. 

Категории: Общество отпадъци Триполи санитарна криза незаконно сметище областна управа на Пелопонес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus