Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Имигрант от Мароко загина на гръцко-македонската граница

03 Декември 2015 / 15:12:23  GRReporter
891 прочитания

Един имигрант загина от токов удар край село Идомени на гръцко-македонската граница, съобщиха гръцките медии. Според наличната до момента информация става дума за 22-годишен мароканец, който се опрял в захранени с електричество кабели. Това е вторият пореден случай през последните дни. В събота още един имигрант получи токов удар и се намира в тежко състояние.

Според кореспонденти, които се намират на място, негови сънародници не са позволили на екипа на линейка на „Бърза помощ” да вземат трупа. В момента те го разнасят край гръцко – македонската граница, като твърдят, че за тях това е традиционен траурен ритуал.

В региона цари напрежение още от вчера. Имигрантите от националности, на които македонските власти не позволяват да прекосят границата нападат с дърва и камъни както членовете на полицейските отряди, така и групите с бежанци, които могат да преминат в Македония.

Група от 500 имигранти, които се намират до границата от няколко дни се опитали да преминат границата на неоградено място. За да осуетят техния опит македонските полицаи използвали сълзотворен газ. До вечерните часове в сряда те забранили преминаването на границата изобщо.

Разярени, около 2500 имигранти седнали пред граничния пункт и поискали да бъде забранено преминаването на всички, включително на бежанците от Ирак, Афганистан и Сирия, за които забраната не важи, ако не бъде позволено на всички да преминат границата. Напрежението ескалирало през сутрешните часове днес, когато бежанците се сбили с протестиращите имигранти и последвало взаимно мерене с камъни. По време на сблъсъците те изтръгнали и дървените колони на телената ограда.

Малко преди обед днес напрежението в региона спаднало и започнало разнасянето на трупа на загиналия имигрант. В същия момент гръцките полицаи раздавали на имигрантите листовки, с които ги уведомявали, че имат на разположение тридневен срок да напуснат региона на Идомени. На място се намират полицейски отряди за борба с масовите безредици, които следят ситуацията, докато от македонска страна патрулират военни части и полицейски хеликоптер.

Според източници в региона на Идомени се намират общо около 6000 бежанци и имигранти. В импровизирания лагер са разпънати пет палатки, където могат да се подслонят 1000 души. В тях са настанени бежанците, докато икономическите имигранти нощуват в спални чували или на открито.

В района на границата се намира влак на гръцките железници и 2-3 автобуса, които са готови да превозят безплатно желаещите да заминат за Солун или Атина икономически имигранти. Източници от Идомени посочват, че вероятността те да се качат на влака е минимална. 

Категории: Общество граница между Гърция и Македония загинал имигрант токов удар Идомени бежанци и имигранти протести отряди за борба с масовите безредици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus