Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият парламент узакони съжителството на хомосексуалните двойки

23 Декември 2015 / 08:12:59  GRReporter
703 прочитания

С голямо мнозинство гръцкият парламент узакони съжителството на хомосексуалните двойки. В гласуването участваха 249 депутати, 194 гласуваха “за”, 55 - “против”. Предложението бе подкрепено от всички депутати на левите формации СИРИЗА, ПАСОК, Потами и Съюза на центристите.
    Консервативната Нова демокрация нямаше обща партийна линия за съжителството на хомосексуалните двойки и депутатите й гласуваха по съвест. Така партийният вот се разпадна на три групи. “За” гласуваха 19 депутати, сред които нападнатият наскоро от анархисти Василис Иконому, бившата министърка на туризма Олга Кефалояни, кандидатът за председател на Нова демокрация Кириякос Мицотакис. “Против” се обявиха 29 депутати, сред които бившият министър в няколко правителства Макис Воридис. 27 депутати, за които се смята, че биха гласували “против” не посмяха открито да заявят това и предпочетоха просто да не се явят в пленарната зала. Сред тях бяха кандидатът за председател на Нова демокрация Вангелис Меймаракис, бившият министър на здравеопазването Адонис Георгиадис, бившият премиер Костас Караманлис.
    Коалиционният партньор в правителството независимите гърци като партия се обявиха против законното съжителство на хомосексуалистите. Все пак трима депутати не се съобразиха с партийната линия и гласуваха “за”, а председателят на партията и министър на отбраната Панос Каменос не присъства на гласуването. Против законопроекта гласуваха и парламентарните групи на Златна зора и на Комунистическата партия на Гърция
    Резултатите от гласуването бяха посрещнати с голям ентусиазъм от членовете на LGBT обществото в Гърция. Отбрана част от тях наблюдаваха на живо дебатите в парламента и отбелязаха резултата от гласуването с първата хомосексуална целувка под покрива на гръцкия парламент.

    Очаквано, против съжителството на хомосексуалистите се обяви православната църква. В официално писмо до министъра на правосъдието монасите от Света гора поискаха отлагане на гласуването в парламента. “За гръцкото общество е изключително предизвикателно да се приеме хомосексуалната двойка като семейство с всички произтичащи от това законови и социални последствия”, се казва в писмото на монасите.

Категории: хомосексуални двойки гръцки парламент Нова демокрация СИРИЗА Независими гърци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus