Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки и турски патрули срещу трафикантите на бежанци в Егейско море

05 Октомври 2015 / 17:10:26  GRReporter
994 прочитания

Европейската комисия изготви план за управление на мигрантските и бежанските вълни. Той предвижда съвместни водни патрули с участието на кораби на гръцката и турската брегова охрана в източната част на Егейско море под егидата и с координацията на Frontex. В същото време Анкара ще получи финансиране, за да задържи бежанците на своя територия до момента, в който те ще могат да бъдат транспортирани към Европа по безопасен начин.

Предварителният текст на плана, който бе разпространен от германското издание Франкфуртер Алгемайне Цайтунг изглежда, че се подкрепя както от германския канцлер Ангела Меркел, така и от френския президент Франсоа Оланд. В него се предвижда, че турското правителство ще трябва да укрепи границата на страната с Гърция, тъй като от 350 000 имигранти и бежанци, които преминаха Егейско море през изминалото лято, турската брегова охрана е спряла само 50 000 души.

Германското издание отбелязва, че охраняването на границите в източния Егей е сложна задача и затова Гърция и Турция ще трябва да си сътрудничат в охраняването на 100-километровата водна граница с кораби на бреговите охрани. Имигрантите, които ще залавят ще бъдат връщани отново в Турция, където със съфинансиране на ЕС ще бъдат построени 6 нови бежански лагери с капацитет до два милиона души.

За тази цел Европейската комисия предвижда да отдели 250 милиона евро от бюджета си. От своя страна, държавите – членки на ЕС  ще трябва да приемат на териториите си  до 500 000 души, така че те да могат да стигнат до Европа през морето по безопасен начин и без помощта на трафиканти.  

Днес турският президент Реджеп Таип Ердоган се намира в Брюксел, където ще обсъди европейския план на работна вечеря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. В замяна на сътрудничеството те ще предложат на Анкара постепенно улеснение в отпускането на европейска виза за турските граждани.

Темата за управлението на миграционите и бежански вълни е водещата и в посещенията на други двама европейски представители в Атина. Утре австрийският канцлер Вернер Файман ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас на остров Лесбос, където от началото на лятото са пристигнали поне 100 000 бежанци и имигранти. Те ще посетят базите за прием и идентифициране на новопристигащите и ще обсъдят по-нататъшното сътрудничество между страните си за решаването на наболелия в цяла Европа проблем.

Помощта, която трябва да се окаже на Гърция, за да се справи с бежанския поток е основната тема на дискусиите в рамките на днешното посещение на директора на Агенцията за координация на поправителните реформи Мартен Фервей в Атина.

снимка: kathimerini.gr

Според гръцкия информационен сайт seleo.gr агенцията за охрана на европейските граници Frontex търси да назначи 775 допълнителни свои служители, като това е най-големият брой, който е обявила от създаването си.

Целта е допълнителният персонал да помогне на Гърция и Италия да се справят с описа и идентифицирането на имигрантите, които пристигат от Турция и Либия. 670 от тях ще бъдат натоварени с извършването на проверки, предоставянето на психологическа помощ и превод, а други 105 ще бъдат натоварени с охраняването на външните граници на ЕС.

Изданието посочва, че служителите, които са заети с разделянето на имигрантите по групи помага на местните власти да определят националността на имигрантите и да ги опишат, докато групата за психологическа подкрепа събира данни за действията на трафикантите.

Междувременно жителите на гръцките острови за пореден път се озоваха пред трагичните последствия от рискованото преминаване на морето с неподходящи лодки. През изминалия уикенд по бреговете на остров Кос бяха открити четири силно разложени трупове на имигранти, два от които са на малки деца. По-конкретно едното от децата е бебе на видима възраст от 6 месеца до 1 година, а второ – между 3 и 5 години. Третият труп принадлежал на мъж на възраст 40-45 години.

Той, както и трупът на една жена на възраст около 64 години били открити увити с оранжеви спасителни пояси. Трупът на жената бил открит в същия морски регион, където се намирали бебето и детето. Жертвите все още не са идентифицирани, нито са били разпознати от намиращите се на острова имигранти.

Заслужава да се отбележи, че от ранните часове в петък до понеделник гръцката брегова охрана е спасила в морето 1743 незаконни имигранти в рамките на 57 спасителни операции в източната част на Егейско море.

Бедствията били засечени в открито море край островите Лесбос, Самос, Фармакониси, Кос и Мегисти. Тази сутрин в Пирея пристигнаха 1173 незаконни имигранти, които бяха транспортирани от Лесбос с ферибота „Ариадни”.

снимка: kathimerini.gr

Предвид факта, че когато пристигнат повечето от тях се насочват към площад Виктория в центъра на Атина, гръцкото министерство за миграцията реши да изпраща автобуси от градския транспорт, които да ги пренасят до двата временни центъра за прием в предградията Галаци и Елинико всеки път, когато се наложи.

Мярката бе наложена в резултат на възникналия през последните дни проблем, когато след уведомяването от страна на полицията, че не могат да останат на площад Виктория, много от имигрантите се насочвали към намиращия се наблизо парк „Педион ту Ареос”, за да разпънат там своите палатки.

Категории: Общество бежанци и имигранти съвместни водни патрули Гърция и Турция трафиканти Европейска комисия управление на бежанските и миграционните вълни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus