Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция в обръча на нова обща стачка

02 Декември 2015 / 17:12:05  GRReporter
798 прочитания

Само два месеца след преизбирането си управляващата Гърция коалиция на радикалната левица СИРИЗА и клонящите към крайната десница Независими гърци отчитат втората поредна обща стачка срещу прилаганата от кабинета политика.

Новата стачна вълна започна от днес с липсата на информационен поток, поради 24-часовата стачка на работещите в медиите. От 06:00 днес до 06:00 в четвъртък няма новинарски емисии и предавания по телевизиите и радиостанциите.

Няколко десетки медийни представители се събраха пред сградата на Журналистическия съюз в Атина, за да протестират срещу премахването на данъка „ангелиосимо”, който представлява процент от разходите за реклама на всички продукти и се удържа в полза на техните осигурителни фондове.

В протестния манифест, който издадоха федерациите на работещите в медиите се посочва, че те „отправят към всички страни решението си да укрепят фронта си срещу координираната от кредиторите, правителствата и работодателите унищожителна акция, насочена срещу всяко оцеляло досега трудово и социално-осигурително право”.

След митинга пред сградата на Журналистическия съюз стачкуващите проведоха протестно шествие.

Същинската стачка обаче е обявена за утре от двата големи гръцки синдикати АДЕДИ на служителите в държавния сектор и ГСЕЕ – в частния. В нея участват служителите в цялата държавна администрация и общините, лекарите и персоналът в държавните болници, служителите в държавните железници ОСЕ, пристанищните работници и адвокатите.

Така през следващото денонощие ще бъдат преустановени пътуванията по всички морски маршрути. Отменени са и пътуванията с влакове в цялата страна, както и движението на крайградския влак в Атина.

Автобусите, тролеите, метрото, електричката и трамваите в Атина ще се движат само между 09:00 и 21:00 часа. Пътуванията по маршрута на метрото до атинското летище (от станция „Дукисис Плакентиас” до летището) няма да се извършват през целия ден.

Диспечерите в гражданската авиация ще проведат 4-часово спиране на работа от 12:00 до 16:00 часа. В този период няма да се извършват редовните полети от и към гръцките летища.

Заслужава да се отбележи, че работещите във всички видове транспорт са учредили общ фронт, който ще започне поредица от стачки през първата половина на декември и ще проведе символична окупация в офисите на Фонда за приватизации на 15 декември, когато се очаква да бъдат приети ангажиращите оферти за приватизацията на пристанището в Пирея.

Утрешният стачен митинг на синдикатите ще се проведе от 11:00 часа на площад Клавтмонос, след което ще има шествие към парламента. Протестният митинг на синдиката към Комунистическата партия на Гърция ПАМЕ ще започне в 10:00 на площад Омония.

Заслужава да се отбележи, че отдел „Работническа политика” на СИРИЗА отново призова за масово участие в обявената от синдикатите стачка. В официалното си съобщение той осъжда „политиката на меморандумите на предишните правителства”.

„Трябва да отвърнем на всекидневните изнудвания от страна на работодателите и неолибералните политически и икономически центрове в и извън Гърция”, посочват от СИРИЗА и допълват: „Борим се за една нова осигурителна система, която ще подсигури преразпределително-социалния характер на системата и няма да включва орязване на всички пенсии и добавки, а ще осигурява достойна пенсия за всички работещи”. 

Категории: Общество обща стачка синдикати СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus