Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция създава центрове за 20 000 бежанци в Атина и Солун

07 Ноември 2015 / 14:11:05  GRReporter
999 прочитания

Източници от правителството определиха като „важна и полезна” срещата, състояла се в правителствената централа по повод бежанските и мигрантските потоци.

Срещата беше председателствана от премиера Алексис Ципрас. В нея участваха архиепископ Йеронимос, министрите Алекос Фламбурарис, Панайотис Курублис, Терънс Куик, областният управител на област Северно Егейско море, заместник-областният управител на област Южно Егейско море, кметовете на островите Лесбос, Самос, Хиос, Кос, Лерос, които поемат най-големите потоци от бежанци и мигранти, 5 от шестимата митрополити на тези острови, както и представители на различни служби.

Обсъдени са проблемите и различни предложения, свързани със създаването на хуманни условия за пребиваването на бежанците и мигрантите. На срещата Ципрас подчерта, че проблемът с бежанските потоци ще го има, независимо от това дали страната ще се организира и отзове, или не, защото той не зависи от Гърция. Премиерът отбеляза още, че общи проблеми засягат всички острови – в по-голяма или по-малка степен, като например:

- подслон, изхранване, облекло, медицинска помощ, транспорт за хората;

- почистване, ремонти, електричество;

- осигуряване на условия за поддръжка на хигиената;

- 24-часова работа на болниците и медицинските центрове;

- борба със замърсяването на морето с предмети от неразградими материали (пластмасови лодки, пояси, потънали съдове и др.), само на Лесбос има 800 тона неподлежащи на рециклиране отпадъци, както заяви кметът;

- машини, камиони за отпадъци, перални и др.;

- наемане на сезонен персонал (шофьори, работници по чистотата и др.), както и много други.


Петте острова, към които вероятно ще се присъедини и Калимнос, който също изпитва проблеми, са избрани за места, където ще бъдат създадени Центрове за прием и идентификация (Hot Spots). В тях ще бъдат регистрирани пристигащите, ще се уточнява националността им и ще бъдат сезирани съответните служби. Успоредно с това ще се създадат 2 центъра за бежанци и мигранти в Атина и в Солун, които ще приемат по 10 000 души, вече регистрирани.

Според правителствени източници, създаването и функционирането на тези центрове е необходимо, за да започне да работи механизмът за вътрешно преразпределение (relocation) в Европа. Неговото пилотно приложение започна на 4 ноември с изпращането на 30 бежанци от Гърция в Люксембург.

На срещата бяха направени предложения за създаването на:

- пилотна програма за подслоняване на бежанци на островите, при положение, че ЕС осигури работа на местните жители, както и на бежанците и мигрантите.

- специална данъчна зона за островите, които приемат потоците бежанци.

Премиерът ще постави въпроса за ДДС пред европейските институции, което беше общо искане от всичките кметове на островите. Договорено беше да се определи по един координатор на всеки остров, и заедно с кметовете и с областните управи ще се създаде координационен орган, заседаващ на всеки 20 дни или когато е необходимо.

Този орган ще предлага решения по спешни проблеми. Премиерът информира участниците в срещата, че незабавно ще се създадат 1000 работни места на островите, както и че ще поиска 380 милиона евро от европейските институции, за да се финансира програма за подкрепа на местната икономика на всеки остров. Тази програма ще се осъществява съвместно с местното самоуправление. Ципрас информира и представителите на област Южно Егейско море, че ще се осъществят проекти по ЕСПА, а липсващите финанси (62 милиона евро) ще бъдат покрити от съфинасираните проекти през 2016.

Според правителствените източници, и църквата ще играе роля в справянето с проблема. Архиепископ Йеронимос е поставил въпроса за непълнолетните деца, които са подслонени от църквата. Те или са сираци, след като родителите им са се удавили, или са пътували сами. До днес църквата е предоставила над 70 000 порции гореща храна, хиляди спални чували, одеяла, пакети с хранителни продукти и предмети за лична хигиена. Подпомага и имунизациите, както и ремонтните работи в приемните центрове.

Друг проблем, отбелязан на срещата, беше този с погребването на загиналите бежанци и мигранти, тъй като гробищата не са достатъчни. Само на Лесбос има 75 непогребани тела.

След срещата областният управител на Северно Егейско море Христина Калогиру заяви, че мащабът на проблема е прехвърлил всички граници и че добрите идеи и пожелания трябва да се докажат чрез конкретни дела. Тя подчерта, че освен хуманитарното измерение на кризата, тя има и социални и финансови измерения за островите и затова те възлагат надежди на програмата за подкрепа. С оглед на идващата зима, според Калогиру няма никакво време за губене.

Кметът на Лесбос Спирос Галинос заяви, че кметовете координират работа по места и ще работят с правителствения координатор. Относно проблема с погребването на мъртвите Галинос каза, че ще бъдат взети извънредни мерки.

Кметът на Самос Михалис Ангелопулос каза, че е поставил въпроса за координацията между петте острова и правителството. Той подчерта: „Ние сме на 1000 метра от Турция, с 5000 порции храна на ден се опитваме да се противопоставим на оборот от 3,5 милиона долара от другата страна”. Ангелопулос добави, че е необходимо да се подсили бреговата охрана с още 25 души, полицията –също с 25 души, както и общината – с 15 души.

Категории: бежанци мигранти центрове за прием и идентификация hot spots Егейско море острови Самос Лесбос Кос Хиос Лерос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus