Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция ще се състезава на Евровизия с песен за бежанците

04 Февруари 2016 / 13:02:42  GRReporter
1079 прочитания

Гърция ще участва в музикалния конкурс Евровизия с песен, която ще засяга бежанската и икономическата криза. Целта на избора е Атина да изпрати реалистично послание към Европа.

Според  директора на гръцката държавна телевизия и певец по професия Дионисис Цакнис тази година няма да има конкурс за избор на песента, която ще представи страната на 61-то издание на музикалния конкурс.  Тя ще бъде възложена директно на неизвестен до момента изпълнител. Освен това песента ще е основана на традиционни мотиви с балканско или понтийско звучене и няма да бъде придружена от танцьори, предизвикателно изпълнение и други ефекти.

„Тези неща могат да бъдат предложени от други страни много по-добре от нас. Имам предвид и шоуто на сцената, и ефектните изпълнения. Гърция не се намира в и не преживява подобна фаза, без това да означава, че ще изпратим на конкурса някаква тъжна песен. Напротив, ще участваме с оптимистично и приповдигащо духа парче с гръцки мелодия и стих. Ще разкажем за нещата, които преживява гръцкият народ във връзка с тежките икономически мерки и за борбата на бежанците. Така ще дадем урок по хуманност на целия свят”, поясни Цакнис.

Той посочи, че към момента не е в състояние да обяви името на изпълнителя или състава, на който ще бъде възложено да представи Гърция на Евровизия.

В същото време немското списание Spiegel представи данни от секретно изследване на немската агенция за анализи Gasim за незаконната миграция, в който се съдържа остра критика за положението на бежанците в Гърция.

Според публикацията на Spiegel в Гърция пребивават в тежки условия много кандидати за политическо убежище, сред които и много деца. Ситуацията в страната се описва като „нехуманна”, като авторът изразява преценката, че зад конкретните условия може да се крият политически мотиви, като се има предвид, че те практически принуждават бежанците да напуснат Гърция „в посока към други страни – членки на ЕС”.

В доклада на Gasim се твърди, че в Гърция има сериозен проблем с липсата на подходяща за приема на бежанците инфраструктура. В същото време се посочва, че персоналът в гръцката Служба за убежище не е достатъчен и затова процедурата по отпускането му продължава с месеци, а в доста случаи – и с години. Агенцията описва като показателен факта, че през това време кандидатите не получават никаква финансова или предметна помощ. В същото време процентът на отхвърлените молби е 75 на сто. Според публикацията в списанието, гръцкото посолство в Берлин не е дало отговор на свързаните с тези данни въпроси.

Паралелно с това Spiegel критикува Гърция и за неефективните проверки на пристигащите чужденци. Списанието цитира доклада на Gasim, според който в последно време в страната са пристигнали голям брой имигранти от Мароко, Алжир и Тунис, които са заявили, че са иракчани или сирийци, за да получат документ за регистрация от гръцките власти, който им позволява да заминат към Централна Европа.

В статията се описва и критиката на Европейската комисия към Гърция, като се цитира обявеният вчера в Брюксел доклад, в който се посочва, че „Гърция пренебрегва сериозно задължението си да контролира външните граници на Европейския съюз”.

Категории: ОбществоМузика Евровизия гръцка песен бежанска криза икономическа криза критика към Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus