Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците не се ваксинират срещу грип, следващите 3-4 седмици са критични за епидемията

21 Януари 2016 / 15:01:59  GRReporter
580 прочитания

Тази година гърците посрещат грипната епидемия „беззащитни”. Поставянето на противогрипна ваксина, основната профилактична мярка, с която разполагат, почти не е използвана – тя се движи в много ниски, почти нулеви нива, дори и там, където се смята за наложителна, например при т.нар. рискови групи от населението. А всички знаем какво може да означава това за изхода на един привидно обикновен грип на ниво общество, както и на ниво здравна система.

Според епидемиологичните данни на Центъра за изследване и профилактика на заболяванията, до вчера, сряда, регистрираните случаи на грип са били 82. В  интензивните отделения са приети 50 пациенти, всички със сериозни усложнения от грип.

Профилът на болните от грип

От общо 82-та пациенти 46 са мъже, а 36 – жени. Средната възраст на болните от грип, приети в интензивни отделения, е 55 години. Специалистите смятат, че средната възраст ще продължава да е ниска, тъй като тази година преобладава пандемичният щам A(H1N1), за който е доказано, че засяга главно младежи и хора в продуктивна възраст.

Това „предпочитание” на вируса на грипа Α(Η1Ν1) се доказва от още един важен елемент от епидемиологичното проследяване: разпределянето на пациентите с грип сред здрави хора и такива, които страдат от съпътстващо, хронично или друго, заболяване. От 82-та пациенти, приети в интезивни отделения, 28 са заявили, че са напълно здрави, без обременена здравна история.

Въпреки това още по-отчайващ във връзка с позицията на гърците към ваксинирането е фактът, че от всичките тези 82-ма пациенти с грип, едва трима са имали поставена противогрипна ваксина. И то в момент, когато медиците подчертават (поне би трябвало да го правят) необходимостта от ваксиниране на уязвимите групи от населението, тъй като ваксината от една страна намалява вероятността от разболяване, а от друга страна и по-важното ограничава усложненията от грипа, които водят именно в интензивните отделения.

Гърците – неваксинирани, здравната система – с недостатъчни интензивни отделения

Неваксинираното срещу грип население и недостигът на легла в интензивните отделения създават опасно съчетание за общественото здраве и за последиците от грипната вълна.

От началото на годината, когато се появи грипът, в интензивните отделения са приети 82 пациенти, като вече има 13 починали. Два от смъртните случаи са станали извън интензивните отделения, без да може да бъде уточнено дали хората са починали, тъй като не са успели да стигнат до болницата. Сред пациентите има и три деца, едно бебе на 9 месеца и две деца на 4 и 8 години.

Като се има предвид, че специалистите от Центъра за изследване и профилактика на заболяванията подчертават, че епидемията се намира все още в началната си фаза и че следващите 3-4 седмици се смятат за особено критични, става ясно какви размери може да достигне грипната епидемия. Във всеки случай, дори и сега специалистите посочват, че ваксинирането може да осигури защита и призовават най-вече уязвимите групи от населението, например пациенти с хронични сърдечно-съдови, метаболитни, респираторни проблеми, да си поставят противогрипна ваксина.

 

 

Категории: грип ваксина епидемия Център за изследване и профилактика на заболяванията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus