Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фермерите се готвят внезапно и безсрочно да блокират пътища и граници

01 Февруари 2016 / 12:02:18  GRReporter
968 прочитания

Гръцките фермери засилват протестите си през следващите дни. През почивните дни те взеха решение да увеличат часовете на пътните блокади, които провеждат по магистралата Атина – Солун с цел да увеличат натиска си срещу правителството.

Според източници протестиращите в прохода Темби фермери възнамеряват да го блокират от днес до обедните часове във вторник без прекъсване. Опасенията, че Гърция ще бъде разделена на две засили съобщението на полицейското управление на област Тесалия, което обяви, че се очаква прекъсване на движението от 12:00 днес и за неограничен период от време. Паралелно с това в 17:00 фермерите от село Никеа край Лариса също ще блокират пътния възел до Платикамбос за два часа.

В 11:00 днес бе блокирано движението от и към граничните пунктове Кастаниес на границата с Турция и Ексохи над Драма на границата с България. Блокадите на двете граници ще продължат за неопределен период от време. Според решението на протестиращите срещу пенсионната реформа фермери от региона, преминаването ще бъде разрешено за леки автомобили и автобуси.

От своя страна Стергиос Литос, член на координационната комисия на блокадата при граничния пункт Промахон заяви пред Атинската информационна агенция AMNA, че „най-доброто, което може да направи правителството е да подаде оставка и след това да се сформира правителство на националното съгласие. Но настояваме също лидерът на основната опозиционна партия и всички останали политически лидери също да заемат ясна позиция за проблемите на фермерите”.

Пътните блокади продължават в цяла Гърция, като фермерите предупреждават, че ще провеждат внезапни и безсрочни блокади по пътищата. 15 дни след началото на протестите те са категорични, че няма да участват в никакъв диалог с правителството, ако то не оттегли проектозакона за пенсионната реформа. Фермерите за нов проектозакон, в чието съставяне да участват и техни представители.

Гръцки медии посочват, че поне до идващия четвъртък – деня на провеждане на общогръцката стачка никой представител на фермерите няма да се срещне с премиера Алексис Ципрас. По думите им, който пристъпи към такива действия, ще насочи срещу себе си негативни реакции от страна на всички останали.

Категории: Общество фермерски протести блокади на пътища и граници пенсионна реформа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus