Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фермери от Северна Гърция протестират, но няма да блокират пътища

17 Септември 2015 / 11:09:57  Анастасия Балездрова
802 прочитания

В навечерието на предсрочните парламентарни избори фермерите от Северна Гърция и някои региони от западната и южната част на страната започнаха протести. Те се противопоставят на предвидените в третия меморандум за финансова помощ промени в данъчното облагане и социалното им осигуряване, които определят като „тежки и несправедливи”.

От вчера фермерите в регионите на Драма, Кавала, Козани, Серес и областите Пиерия, Родопи, Еврос и Теспротия излязоха по пътищата със своите трактори и други земеделски машини. Фермерите от региона на Серес паркираха над 100 трактори на пътния възел до Кердилия. Без да ги използват, те спряха за малко движението по автомагистрала Егнатия и раздадоха листовки на преминаващите от там автомобили. Днес се очаква те да проведат подобна блокада, която обаче не създава сериозни проблеми на движението. Фермерите в региона протестират и на други две места – край село Мавроталаса са разположени 200 трактора, а край Алистрати – 50 земеделски машини.

В района на Драма около 200 фермери протестират по пътя, който води към граничния пункт Ексохи – Илинден. Техните трактори се намират на пътния възел до Просоцани, без да пречат на движението.

Фермерите от Комотини са разположени до входа на града, колегите им от Козани протестират на пътния възел в посока Лариса, а в Игуменица малък брой трактори са паркирани в близост до пристанището.

До момента най-бурен бе протестът на фермерите от област Еврос, които вчера се опитаха да блокират движението към гръцко-турската граница. Те се насочиха с тракторите си граничния пункт в Кипи с цел да блокират движението по пътя и да информират шофьорите за своите искания. Фермери със 120 трактора успяха да стигнат до автомагистрала Егнатия, но там вече ги очакваха полицейски отряди, които бяха блокирали пътя със своите автобуси, за да им попречат. Последваха краткотрайни сблъсъци, по време на които органите на реда използваха сълзотворен газ, за да отблъснат фермерите.

Те се отдалечиха от мястото и преминаха през земеделските площи, за да стигнат отново до магистралата. Там блокираха движението за малък период от време, след което паркираха тракторите встрани и раздадоха листовки на шофьорите на преминаващите автомобили.

Фермерските протести предизвикаха смущение сред собствениците на туристически фирми в Северна Гърция, които са в очакване на туристи от България през идващите почивни дни. GRReporter се свърза с председателя на съюза на фермерите в Серес Янис Туртурас с въпроса дали колегите му възнамеряват да засилят своите протести през следващите дни.

Той отговори, че фермерите не планират да блокират пътища и да възпрепятстват движението по пътищата в Северна Гърция до изборите, които ще се състоят на 20 септември, както и в дните след тях. „Ще изчакаме да видим коя партия ще победи, какво правителство ще се състави и какви ще бъдат неговите действия във връзка с предвидените промени преди да решим как ще реагираме”, заяви Туртурас пред GRReporter.

Заслужава да се отбележи, че Нова демокрация се обяви категорично против налагането на данъци на фермерите и заяви, че няма да гласува проектозакона, когато бъде внесен в парламента през октомври. Сините обещаха, че ще настояват предвидените от тях приходи да бъдат заменени с други, без до момента да са посочили конкретни мерки. 

Категории: Общество фермерски протести данъчно облагане предсрочни избори блокади на пътища гранични пунктове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus