Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Джамията в Атина ще е готова през септември

15 Април 2015 / 17:04:45  GRReporter
909 прочитания

Историческата Фетие джамия в центъра на Атина ще бъде отново отворена за посещения след приключване на реставрационните дейности на този паметник от 17 в. Джамията се намира в района на Римската агора и е един от най-значимите паметници от османския период в гръцката столица.

Проектът за възстановяване на джамията, включен в Националната стратегическа референтна рамка (с бюджет около 1 300 000 евро) и реализиран от Дирекцията за възстановяване на византийски и поствизантийски паметници, се очаква да бъде завършен до септември 2015, както посочва директорът на институцията.

Дейностите по укрепване и реставрация имат за цел разкриването на всички важни елементи на паметника, така че освен за посещения той да бъде подходящ и за малки изложби или прояви, които биха подхождали на характера му.

Фетие джамия е построена около 1670 върху руините на византийска християнска базилика. Тя е най-старият представителен пример за архитектурния тип, познат като «quatrefoil», заради начина, по който е оформен централният купол, а именно от четири по-малки купола.

Смята се, че този тип е създаден в османската столица, като вероятният му образец е храмът Света София в Истанбул, и се среща в прочути джамии на града (Синята джамия, Гени Джамия), но и на други места на Балканите, дори в Кайро.

На площад „Омония“: След два месеца ще е готова цялостната реставрация на храма „Св. Св. Константин и Елена“

Дейностите по реставрирането на храма „Св. Св. Константин и Елена“ на площад Омония в центъра на Атина, повреден от земетресения и естествено износване, ще приключат след около два месеца, т.е. по-рано от предвиденото.

Ръководителят на Дирекцията за възстановяване на византийски и поствизантийски паметници към министерството на културата Темистоклис Влахулис посочи, че дейностите по укрепването и реставрацията на храма, които се извършват през последните години в неокласическата сграда в центъра на Атина, се очаква да приключат в началото на лятото.

Решението за издигането на храма е взето през 1869 от общинския съвет на община Атина в чест на престолонаследника Константин (сина гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга), роден една година по-рано.

Църквата, символ на една епоха, когато е господствала Мегали идея (Великата идея), се отнася към категорията трикорабна базилика и е в неокласически стил.

Основите на храма са поставени през 1871 по план на видния гръцки архитект Лисандрос Кавтандзоглу, но църквата е завършена доста по-късно – през 1905, при това с доста разлики, както се вижда от чертежите на известния специалист. Двете големи земетресения от 1981 и 1999, в съчетание с естественото износване и неудачните строителни решения, предизвикват сериозни проблеми в сградата, която престава да функционира като енорийски храм.

Спасителни мерки са взети през 2001-2002, както и през 2003-2005, когато е завършена първата фаза по укрепването и реставрацията на паметника. На втория етап дейностите, включени в Националната стратегическа референтна рамка с бюджет около 3 500 000 евро, започват през април 2013, като първоначално се предвижда да приключат през октомври 2015. Те включват укрепване и реставрация с цел запазването на архитектурата и автентичността на храма, както и на използваните традиционни строителни техники. Крайната цел е църквата да започне отново да функционира като храм и да стане паметник, отворен за посещения.

 

 

Категории: Фетие джамия Римска агора паметник храм Свети Константин и Елена
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus