Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Държавата отсъства, доброволци се грижат за бежанците в Лесбос

28 Ноември 2015 / 14:11:25  GRReporter
1035 прочитания

От няколко дни в Скала Сикамя на остров Лесбос работи пункт за спешна медицинска помощ. Скала е една от основните точки, през която бежанците и имигрантите пристигат на острова, и както обяснява началникът на спешното отделение в Университетската болница на Рио Андреас Илиадис, който ръководи и инициативата на острова, «тук пристигат множество спешни и сериозни случаи. Пунктът за спешна помощ ще е много полезен за справянето точно с тези случаи. Когато държиш в ръце едно дете с хипотермия, дори и да го изпратиш в болница, може да се окаже фатално. Инициатива е изцяло на доброволческа основа чрез помощта на обикновени хора и с цялостната техническа поддръжка на университета в Патра. Засега сме успели да направим малък медицински пункт за посрещане на спешните случаи и се опитваме, събирайки евро по евро, да го разширим и да го подобрим, така че да стане едно малко интензивно отделение, което ще има капацитет да предлага незабавна помощ на двама възрастни и две деца».

Пунктът за медицинска помощ е изграден от доброволци-професионалисти в областта на медицината на мястото на старата селска лечебница в Скала и вече има своя първи сериозен случай, при който дава първа помощ на бежанец с тежка астма.

Андреас Илиадис призовава също така лекари, които имат специализация в спешните случаи и имат желание да помогнат като доброволци на Гръцкия пункт за спешна помощ в Сикамя, да се свържат или с Лекарския съюз на остров Лесбос, или да се обадят на тел. 6944 629.872.

Както посочва председателят на Съюза на болничните лекари в Ахаия Тасос Якумис, идеята за създаването на пункта се ражда след изпращането на една мисия за солидарност, в която участват лекари от Ахаия и гърци от сирийски произход.

«Опитахме се да се свържем с властите на острова, за да попитаме къде можем да помогнем най-много, и установихме, че няма никаква централна координация на неправителствените организации и доброволците, които работят на острова. Няма никакъв орган, който да координира дори минимално хората, желаещи да помогнат и да предложат услугите се като доброволци. Андреас Илиадис, който беше с нас, установи проблемите с незабавната помощ при спешните случаи, които костват човешки живот, тъй като болницата на Митилини се намира най-малко на час и половина от мястото, където слизат на брега бежанците, и реши да създаде медицински пункт. Успяхме да убедим местните власти да ни предоставят старата селска лечебница, за да направим там кабинета за спешна помощ», обяснява Тасос Якумис.

Липса на координация

За липсата на каквато и да е координация говорят както здравните власти на остров Лесбос, така и доброволците, според които се създава опасност в оказването на медицинска помощ на имигрантите и бежанците от страна на множеството неправителствени организации, пристигнали на острова и непритежаващи никакви сертификати. Според същите сигнали, някои от тези организации работят без какъвто и да било контрол главно в северната част на Лесбос, от Моливос и Ефталу до Сикамя, като дори забраняват достъпа на лицензирани органи или работят в импровизирани пунктове, които не предлагат никаква съществена помощ.

«Лично аз нямам същото мнение за работата на неправителствените организации», заявява Михалис Хадзиянис, началник на Първичната национална здравна мрежа в Митилини. «Но съм сигурен, че няма абсолютно никаква координация между неправителствените организации и структурите на острова. Ще посоча като пример голямото корабокрушение на 28 октомври. Ние от Националната мрежа бяхме в готовност и бяхме предупредили допълнително лекари и медицински персонал да бъдат готови. Не зная по чия заповед почти всички случаи бяха откарани направо в болницата, в резултат на което там настъпи хаос, а ние можехме да се справим с повечето случаи».

Както подчертава Михалис Хадзиянис, няма никакъв официален отчет на неправителствените организации, които работят на острова. Нито колко са, нито колко членове имат, нито каква квалификация имат тези членове.

«Лекарският съюз е единственият, който отговаря за сертифицирането на лекарите и на неправителствените организации, работещи в областта на здравеопазването, и до днес, въпреки нашите апели, само „Лекари на света” имат сертификат за своите членове, работещи на острова. Призовавали сме два пъти тези, които предлагат здравни услуги, да дойдат в Лекарския съюз, за да получат сертификат, че са лекари, и да знаем къде бихме могли да ги използваме, ако се наложи» , подчерта пред радио Егео председателят на Лекарския съюз на остров Лесбос Панайотис Провендзас. «Получавали сме сигнали за това, че в областта на здравеопазването работят организации, чиито членове не са дори лекари и няма никакъв контрол. Колеги лекари в болницата съобщават за придружители на бежанци, които казват, че са лекари и се месят в работата ни. Вече не знаем към кого да се обърнем, проблемът е сериозен», добавя той.

Категории: бежанци имигранти остров Лесбос доброволци медицински пункт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus