Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Днес решават за блокадата на Промахон

15 Януари 2016 / 12:01:11  Анастасия Балездрова
830 прочитания

До края на деня земеделците от региона на Серес ще решат кога ще започнат блокадата на гръцко-българската граница при Промахон, съобщи за GRReporter председателят на местния съюз на фермерите Янис Туртурас.

Той посочи, че решението ще бъде взето в района на границата, където фермерите ще пристигнат с тракторите си. Те ще потеглят заедно от пътния възел край село Левконас, където ще започнат да се събират от 12:00. На заседание, което ще се проведе на Промахон ще бъде решено кога ще започнат блокадите на пътя.

Туртурас посочи, че блокади ще има във всички случаи, „ако правителството не разбере кои са нашите проблеми, както и че трябва да ги реши”.

Решението за провеждане на динамични протести от днес до 20 януари бе взето на вчерашното заседание на фермерските съюзи, които членуват в Общогръцката координационна комисия на земеделците и животновъдите в Солун. Те протестират срещу промените в данъчното облагане на сектора, както и срещу пенсионната реформа, които се очаква да бъдат внесени за гласуване в гръцкия парламент.

В заседанието участваха над 500 фермери, животновъди, пчелари, производители, които продават продукцията си на откритите пазари и рибари от цяла Гърция. Те решиха да блокират с трактори важни пътни възли още от днес с крайна цел „да спрат движението по гръцките пътища напълно на 20 януари”.

Блокади се очакват на пътния възел край Кердилия на автомагистрала Егнатия, в Кавала, на митниците в Промахон и Кипи (на гръцко-турската граница в област Еврос), край Кастро в област Виотия, край село Никеа в Тесалия и в прохода Темби. Същевременно, на 20 януари рибарите от Неа  Миханьона край Солун и колегите им от Волос ще протестират с лодките си на местните пристанища.

Фермерите решиха също да организират мащабен протестен митинг на 28 януари, когато е откриването на международното фермерско изложение Agrotica  в Солун. След това те планират общогръцки протест и в Атина. 

Категории: Общество фермерски протести блокади на пътищата фермери от Серес Промахон трактори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus