Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ден след Лампедуза трима загинали край Родос

20 Април 2015 / 18:04:01  Анастасия Балездрова
894 прочитания

Ден след трагедията край италианския остров Лампедуза, където загинаха 700 нелегални имигранти, членове на Гръцката брегова охрана откриха труповете на трима души – мъж, жена и дете в крайморската местност Зефирос на остров Родос. На същото място по-рано днес акостира платноходка, с която са пътували неизвестен до момента брой имигранти.

Спасителната операция все още е в ход, но според първите сведения в платноходката са се намирали около 200 имигранти. Местният сайт rodiaki.gr предава, че в нея са пътували поне 90 имигранти. Лодката се ударила в скали на около 50 метра от брега.

Източници от Бреговата охрана твърдят, че много от имигрантите скочили в морето, за да преплуват разстоянието до сушата. До момента са спасени 83 души. По-конкретно, в съобщението на пристанищната управа в Родос се посочва, че 49 чужденци са били предадени на Полицейското управление на Додеканезите, 14 продължават да  се намират в сградата на пристанищната управа, а други 30 са били изнесени от водата и транспортирани в болницата в Родос. Областната управа е поела ангажимента да пренесе и останалите, за да им бъде предоставена медицинска помощ.

В публикации на местните медии се посочва, че спасителната акция е продължила повече от час. Хеликоптер на военно-въздушните сили и водолаз от Родос продължат разследването в региона на корабокрушението.

В неделя гръцкият премиер Алексис Ципрас призова Европейския съюз да предприеме спешни мерки за справянето с „хуманитарната криза в Средиземноморието.

По-рано днес стана ясно, че в Брюксел ще бъде свикана среща на министрите на външните и вътрешните работи на страните-членки. В същото време председателят на Европейския съвет Доналд Туск разглежда сериозно възможността да бъде свикана извънредна среща на върха на ЕС, на която да бъде обсъдена миграционната криза в Средиземноморието. Малко по-късно стана ясно, че срещата ще се проведе идващия четвъртък.

На нея ще бъдат обсъдени предложения за спешни действия в четири посоки: борба срещу трафикантите на хора, осъществяване на повече спасителни операции, предоставяне на помощ на страните, които са подложени на най-многобройни миграционни потоци и сътрудничество със страните на произход и страните, през които имигрантите и бежанците преминават преди да стигнат до Европа.

Доналд Туск предупреди, че „лесни решения за справянето с бежанските и миграционните потоци към Европа няма”, но подчерта, че Европейският съюз „не може да приеме, че стотици хора умират всяка година” в опита си да стигнат до Стария континент. „Ситуацията в Средиземно море засяга цяла Европа. Трябва да предприемем общи действия, като една сила”, подчерта той.

Източници от Европейската комисия посочиха пред GRReporter, че с оглед на покачването на броя на нелегалните имигранти, които преминават морската граница на Гърция, миналата седмица е била проведена среща между представители на гръцките институции и Европейската агенция за граничен контрол Frontex. „В случай, че възникне искане за промяна на оперативните действия в конкретния географски регион, Frontex и компетентните гръцки служби установяват какво точно е необходимо да се направи и ги променят в исканата насока, ако това е необходимо”.

Те допълват, че ситуацията на гръцката морска граница, която е външна граница за Европейския съюз се наблюдава отблизо и непрекъснато от Европейската комисия. „В резултат на това наблюдение и в случай на нужда, Европейската комисия ще разгледа дали ситуацията изисква отпускането на допълнителни средства”.

Категории: Общество имигранти Родос корабокрушение жертви Европейски съюзизвънредна среща на върха Доналд Туск Европейска комисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus