Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Демонстрация пред саудитското посолство в Атина поиска отмъщение за екзекутирания имам

06 Януари 2016 / 17:01:44  Анастасия Балездрова
643 прочитания

Стотици живеещи в Атина мюсюлмани организираха митинг пред сградата на посолството на Саудитска Арабия, за да изразят недоволството си за извършената по заповед на правителството в Рияд екзекуция на шиитския духовник Нимр Бакер ал-Нимр.

Протестиращите викаха лозунги срещу политиката на  саудитското правителство, което обвиниха в непоносимост към мирно и демократично настроените шиитски духовници. Въпреки че мнозинството от протестиращите бяха сунити, те се обявиха категорично срещу „практиката на Саудитска Арабия да изпраща в затвора изповядващите шиитизма мюсюлмани”.

В изявления пред медиите председателят на пакистано-гръцкото културно сдружение Сайед Мохамад Джамил посочи: „Убийствата на имами и мюфтии в Саудитска Арабия не засягат само мюсюлманите шиити, а целия свят. Всички мюсюлмани в Гърция протестираме срещу екзекуцията и искаме отмъщение, правосъдие и спиране на убийствата на мирни и демократични хора като шейх Ал-Нимр, който беше мост между шиитите и сунитите. Той проповядваше братство, мир и обич”. Джамил определи саудитското кралско семейство като „терористи, които не могат да приемат демокрацията”.

Протестът бе организиран от Общността на мюсюлманите шиити в Гърция. Повечето от участниците бяха от пакистански произход, затова и речите, както и лозунгите звучаха на официалния език на Пакистан – урду. Сред протестиращите имаше също афганистанци, но въпреки очакванията, не и иранци.

Представителят на организацията Ашир Хайдер отправи послание за единство между сунити и шиити. „Днес тук се намират сунити и шиити, всички мюсюлмани, за да се противопоставят на действията на саудитската династия. Изпращаме ѝ едно мощно послание, че разделението, което се опитва да наложи няма да бъде прието. Ние мюсюлманите, сунити и шиити, сме единни. Екзекуцията на аятолах ал-Нимр беше най-голямото престъпление на саудисткото правителство. Настояваме шиитите, които се намират в затворите в Саудитска Арабия да бъдат освободени. Призоваваме гръцкото и европейските общества, както и ООН да се намесят, за да бъде спряно наложеното от Саудитска Арабия насилие в Близкия Изток. Настояваме Саудитска Арабия да спре да подкрепя тероризма, да престане да кара фанатизирани екстремисти да убиват обикновените мюсюлмани”, заяви той.

Протестът продължи с молитва и лозунги „Долу ал-Саудите” и „Осъждаме саудитското правителство за екзекуцията” и завърши мирно.

Районът пред посолството на Саудитска Арабия и намиращото се в непосредствена близост посолство на Обединените арабски емирства се охраняваше от десетки членове на отрядите за борба с масовите безредици на гръцката полиция. 

Категории: Общество протест мюсюлмани сунити и шиити посолство на Саудитска Арабия в Атина екзекуция на Нимр Бакер ал-Нимр
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus