Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Да спасиш бежанец

03 Ноември 2015 / 10:11:54  GRReporter
677 прочитания

Пътят към Голгота за малкия Норуди започва когато се качва на трафикантска лодка, за да пропътува опасния маршрут от турския бряг до остров Калимнос.

Нина Георгиади казва, че когато детето е пристигнало на пристанището, в очите му е бил изписан ужас. След като се уверила, че то пътува съвсем само, жената го взела в къщата си, нахранила го и го сложила да легне и да се успокои.

Забелязала обаче, че детето има на врата си найлонова торбичка с изписан мобилен телефонен номер. Без да се бави, тя се обадила на номера и разбрала, че на другия край на линията е 25-годишният брат на детето, Карам, който живеел в Швеция.

След няколко дни Карам успял да пристигне на Калимнос, за да вземе детето. Той заявил трогнат, че без любовта и човещината на госпожа Нина са били загубени.

Малкият, преди да си тръгне, прегърнал и целунал жената, която го спасила и тази трогателна картина обиколи мрежата.

Още същия ден се обадили на майка си, която живее в палатка  в двора на разрушената им от бомби къща в Алепо, за да й кажат какво се е случило.

GRReporter вече ви разказа историята на 49-годишния рибар от остров Хиос Стефанос Заникос, който всекидневно спасява хора от бурните вълни на Егейско море, както и за човещината на бабите от остров Лесбос.

Общо 218 000 бежанци и мигранти са пресекли Средиземно море през октомври в търсене на по-добър живот в Европа. От тях само 8000 не са преминали през Гърция.

Според данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН, въпреки лошите метеорологични условия, мигрантите продължават да пътуват към Европа. Мнозинството от тях – около 210 000 са пристигнали в Гърция от Турция, главно през остров Лесбос.

В Италия са пристигнали общо 8129 бежанци и мигранти срещу повече от 15 000 миналата година. Специалистите отдават това намаление на факта, че сирийските бежанци не минават през Италия, а през Турция и Гърция.

Отбелязва се, че броят на бежанците, пристигнали в Европа през Средиземно море този октомври, е рекорден. Трябва да се спомене и че през цялата 2014 Средиземно море са пресекли толкова бежанци и мигранти, колкото само през октомври 2015. 

Категории: бежанци Калимнос Нина Георгиади Норуди човещина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus