Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тази година Дядо Коледа ще донесе по-малко подаръци

28 Ноември 2014 / 17:11:58  GRReporter
1372 прочитания

Тази година отново заради кризата гърците ще похарчат по-малко пари за коледни подаръци в сравнение с миналата година, но и в сравнение с останалите европейци.

Това е основният извод от коледното проучване на консултантската фирма Deloitte за 2014, в което са представени покупателните тенденции на европейските потребители за периода на тазгодишните коледни празници.

По-конкретно, в Гърция потребителите заявяват, че тази година планират да похарчат 406 евро за коледни покупки, свивайки бюджета си с 12,5% в сравнение с действителните разходи, направени от тях за празниците на 2013. Същевременно през 2014 европейските потребители планират да похарчат средно по 488 евро за покупки по време на коледните празници, сума, която е едва с 3% по-малка от действителните разходи, направени от тях за празниците през 2013.

Що се отнася до това, за какво точно ще похарчат своите 406 евро гръцките потребители, според същото проучване, те са декларирали, че ще ги разделят между храната (163 евро), подаръците (162 евро) и различните социални дейности (81 евро). По отношение на разпределянето на подаръците, 58% от бюджета на гърците ще бъдат предназначени за подаръци в семейството (24% за децата им, 17% за партньора/партньорката, и 17% за себе си), а 39% от бюджета се очаква да бъдат похарчени за подаръци на други възрастни (22%) и други деца (17%). Очаква се гърците да похарчат 3% за благотворителни каузи.

Трябва да се отбележи, че книгите са най-вероятният подарък за приятели и роднини на Коледа 2014 в цяла Европа. Подаръците, които гръцките потребители са заявили, че ще купят, са книги (49%), дрехи и обувки (45%), парфюми и козетика (33%). Що се отнася до времето, по което ще направят своите покупки потребителите, много малко гърци купуват коледни подаръци преди декември (5%). Пазарът се раздвижва след 1 декември, като 90% от гръцките потребители правят коледните си покупки през този месец.

Съображенията на потребителите

Според европейците, икономическата ситуация в бъдеще се очаква да бъде по-добра от настоящата, но и в сравнение с миналогодишните очаквания. Въпреки че Гърция е една от страните с най-отрицателно мнение за настоящата икономическа ситуация през 2014, проучването разкрива много по-малко песимизъм за бъдещата ситуация през 2015.

Цяла Европа, с изключение на Великобритания, преживява спад в покупателната способност на потребителите през последните години. Макар че покупателната способност в Гърция е намалена през 2014 в сравнение с 2013, темпът на спад е доста по-малък в сравнение с миналата година.

В светлината на тези данни Димитрис Куцопулос, Consulting Managing Partner и Consumer Business Leader на компанията Deloitte в Гърция, заявява, че «проучването показва песимизъм по отношение на настоящата икономическа ситуация, но същевременно с това и оптимизъм по отношение на бъдещето на икономиката. Конкретните данни представляват следствие от кризата, която кара потрелителите да вземат по-рационални решения, когато мислят как да разпределят коледния си бюджет».

Това е 17-то поред проучване, извършвано от компанията, и тази година включва 17 европейски страни, сред които за пети пореден път е включена и Гърция, както и страни от Южна Африка. Прочуването е осъществено в периода от първата до третата седмица на октомври, като е интервюирана широка представителна извадка от потребители (17 326 души) на възраст от 18 до 65 години, за да станат ясни планираните от тях разходи за подаръци, храна и напитки, за празнични обяди и вечери, както и за различни забавления.

 

 

 

Категории: коледни празници покупателни тенденции европейски потребители Deloitte проучване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus