Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зеленият сапун или тайната на красотата, наследена от древните гърци

29 Ноември 2014 / 14:11:22  GRReporter
3662 прочитания

Зеленият сапун дължи цвета си от маслините и зехтина, които са основните му съставки. Терапевтичните им качества са познати още от древността. Той се произвежда и от други растения, освен от маслини, запазвайки голям процент от полезните качества на естествено произведения продукт.

Разнообразната употреба на зехтина и неговите омекотяващи и почистващи качества го превръщат в нещо повече от част от здравословната диета. Въпреки,че за мнозина е старомодно използването му при производството на сапун, произвежданото от маслините масло си остава важна негова съставка.

Освен тайна за красотата на много жени, зехтинът има и лечебни свойства и помага при кожни проблеми като псориазис или дерматит. Най-голямото му предимство, без да е единственото, си остава  защитата на кожата от дехидратиране  и изсушаване.

Ето някои от причините, заради които си заслужава да се завърнете към употребата му.

Изключително хидратиращ

Зеленият сапун почиства кожата, без да я лишава от мазнините, за разлика от другите видове сапуни. Естествените му съставки оставят порите свободни, позволявайки на кожата да се поти. По този начин защитава клетките на епидермиса. В зеления сапун се съдържа и глицерин, който поддържа хидратирането на кожата, добавяйки вода. От другите сапуни тази съставка е премахната.

Малко странични ефекти

Зеленият сапун е хипоалергичен заради естествения си произход. По тази причина е най-безопасният избор при чувствителна кожа. Зехтинът е безопасен дори за бебета заради омекотяващите си свойства. Повечето видове зелен сапун съдържат изключително естествени съставки, безопасни за хората, за разлика  от другите видове сапуни, съдържащи често токсични за кожата елементи.

Богат на антиоксиданти

Зехтинът е богат на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Витамините Е и А, съдържащи се в него, се усвояват от организма и са много полезни, независимо по какъв начин го използвате- в сапуна или в храната. Освен това зехтинът има антивъзпалителни свойства и подпомага  дихателната система, предпазва кожата, защитава организма от сърдечни и храносмилателни проблеми. И това не са единствените му полезни качества.

Траен е и има отличителен аромат

Зеленият сапун има мек плодов аромат, за разлика от силните аромати на останалите сапуни, които често предизвикват дразнене на чувствителната кожа. Той е твърд и не образува много пяна, но има по-голяма трайност от повечето подобни продукти.
Много от сапуните на пазара са произведени от животински мазнини. За разлика от тях зеленият сапун, дори и да не е от произведен от зехтин, а от други природни съставки, е добър избор за природозащитниците, които не използват животински продукти.

Разнообразна употреба

Полезните свойства на зеления сапун не се ограничават само до личната хигиена, а са важни и за чистотата в дома. Той е идеален за пране на бебешки и детски дрехи заради естествените си съставки. Резултатен е и при почистването на дома след като се разтвори във вода. Има избелващи свойства и като се смеси с бял оцет е прекрасно почистващо средство  за банята и кухнята. Може да бъде използван и като разтвор, с който да напръскате растенията, за да ги предпазите от насекоми и болести.

 

Категории: зелен сапун зехтин полезни свойства
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus