Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция възнамерява да разпределя децата в домовете по пол и възраст

11 Декември 2014 / 16:12:16  Анастасия Балездрова
1078 прочитания

Тази година известната неправителствена организация за защита на децата „Усмивката на детето” навършва 20 години от началото на дейността си. Една основна част от нея са домовете за деца, в които са израснали 755 деца.

По силата на издадено наскоро решение на министерството на заетостта, социалното осигуряване и социалните грижи обаче тя ще трябва да промени напълно своя успешен модел на грижи за децата. „Според решението детските домове трябва да се променят, като основното изискване е децата да бъдат разделени по пол и възраст. За да не нарушим закона „Усмивката на детето” трябва да премести 35 деца от 11 домове”, посочи нейният председател Костас Янопулос.

С развълнуван тон той поясни, че конкретното решение цели да закрие неправителствените организации за защита на децата като „Усмивката на детето”, селищата SOS и други. „Немислимо е как по силата му се въвежда моделът на институционализиране на децата, въпреки че сме наясно с тежките му последици върху тяхната психика. Този начин на функциониране на домовете е отхвърлен в целия свят и със сигурност не може да бъде решение”, допълни Янопулос и отправи призив към главния секретар на министерството, чието дело е решението да го оттегли.

Същото искане отправиха и младежи, които са израснали в домовете на организацията, а днес вече са поели своя път в живота. „Усмивката на детето” е семейство, не е просто дом за деца”, заявиха категорично те.

Към „Усмивката на детето” функционират 14 домове, които се намират в различни региони на Гърция. От организацията ги наричат „къщи”, защото всекидневието на децата е организирано така че те да се чувстват както биха се чувствали в собствения си дом.

11 от къщите са единственият дом, който познават израсналите в тях деца. В тях живеят  деца на различна възраст и от различен пол, като в доста случаи някои от тях са биологични братя и сестри. Разделяне и изпращане на такива деца в различни домове се прави само по изключение и единствено ако това е в тяхна полза.

Както разказа социалната работничка Хара Гросдани, децата са поверени на грижите на „Усмивката на детето” по силата на прокурорски нареждания и съдебни решения, като в много от случаите животът на децата е бил поставен под опасност.

„Контактът ни с децата започва почти веднага щом получим сигнал да ги приемем. След като установим, че можем да поемем грижите за дадено дете, представител на къщата, където ще бъде настанено го посещава в болницата, където е прието, за да бъде направена проверка на здравословното му състояние. Много е важно детето да познава човека, чиято ръка ще го хване, за да го отведе в новия му дом”, посочи тя и разказа всекидневието в къщите.

Децата се събуждат и сутрешния си тоалет отиват в кухнята, за да закусят, а и за да помогнат в приготвянето на закуската, ако искат. След това отиват на училище и се връщат, за да обядват. Следва подготовка на уроците за следващия ден и посещение на допълнителни уроци по чужди езици и други извънучилищни занимания и спорт. След вечерята децата, социалните работници и доброволците на организацията, които участват в тяхното отглеждане коментират как е минал денят им и други въпроси, както в едно семейство.

„Обръщаме особено внимание на вещите, които децата носят със себе си, когато идват при нас. Запазваме ги, в каквото и състояние да се намират, защото те са част от миналото им, което самите деца са решили да запазят”, каза още Гросдани.

Стремежът на организацията е децата да се завърнат в биологичното си семейство, затова и в случаите, когато това е възможно те се срещат с родителите си, за да се подготви този процес. За повечето от децата обаче „Усмивката на детето” остава единственият дом, към който се връщат и след като пораснат и заминат, за да следват или работят.

Във всички къщи ролята на координатор се изпълнява от социален работник, а в отглеждането на децата участват психолог, педагог, учител и медицински работник. Храната се приготвя от готвач, помещенията се почистват от чистачка, наличен е и шофьор.

Заслужава да се отбележи, че членовете на специализирания персонал изготвят отделен план за защитата и развитието на всяко дете, който е съобразен с неговите възможности и интереси. Освен това къщите се намират в населени места и не се различават от останалите жилищни сгради. Децата ходят на училище извън домовете

Останалите три къщи на „Усмивката на детето” са домове за дневен престой и грижи за деца на семейства със сериозни проблеми. „Това, което правим всеки ден е да вземем децата от училище в 15:00. След това ги водим в къщите, където обядват. Това са деца, чиито родители нямат възможността да им предоставят дори една топла порция храна. После с помощта на педагозите ни подготвят уроците си за следващия ден, имат контакт с други деца и вечер ги връщаме в домовете им. Грижим се също за това да имат чисти дрехи, за здравословното им състояние и ваксинациите. В същото време работим със семействата им, като им предоставяме всякакъв вид подкрепа, за да им помогнем”, заяви Гросдани.

Към момента в къщите на „Усмивката на детето” растат 363 деца. 

Категории: Общество Усмивката на детето домове за деца институционализиране на деца министерско решение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus