Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гладна стачка ескалира напрежението около годишнината от убийството на Григоропулос

05 Декември 2014 / 12:12:36  GRReporter
1969 прочитания

Напрегната атмосфера и безпрецедентна готовност на полицейските власти за потушаването на размирици царят в Атина и други големи гръцки градове в навечерието на 6-та годишнина от убийството на 15-годишния Алексис Григоропулос.

Полицията е обезпокоена от снощното нападение срещу участъка в атинския квартал Виронас. Около 23:00 група от 20 души със скрити лица запратиха петролна бомба тип “коктейл Молотов” срещу сградата и причиниха щети на един от автомобилите на службата.

Продължаващата гладна стачка на Никос Романос и шествието по повод 6-та годишнина от убийството на Алексис Григоропулос са двете основни причини за повишената оперативна готовност на властите през следващите три дни.

Гръцката полиция предприе безпрецедентни мерки за сигурност, които се задействаха от ранните сутрешни часове в петък. Според източници, мерките са по-строги дори и от тези по време на посещението на германския канцлер Ангела Меркел през 2012, когато Атина бе превърната в “крепост”.

Над 7 500 полицаи от различни отряди охраняват центъра на града. В същото време, в състояние на пълна готовност се намират всички членове на полицията и противопожарната служба в Атина – около 20 000 души.

Предвид факта, че днес пристига и турският премиер Ахмет Давутоглу, директорът на атинската полиция издаде забрана за провеждането на митинги и протести както в центъра на града, така и в региона около летището. Забраната е в сила от 06:00 сутринта в петък до 15:00 в събота, когато турската делегация ще отпътува обратно към Анкара.

Така, през следващите 72 часа мерките за сигурност ще бъдат драконовски с цел да се избегнат размириците по време на шествието по повод годишнината от убийството на Григоропулос, което ще се проведе в късния следобед в събота.

Отхвърлянето на искането на Никос Романос от страна на съдебния съвет и съобщението на директора на болницата, че снощи той е припаднал нажежи още повече страстите. От снощи сградата на Общата конфедерация на работещите в Гърция се намира в окупация от група анархисти. Те влезли в сградата под предлог, че ще участват в заседание на приближен до радикалната левица СИРИЗА синдикат и след това обявили, че сградата е под окупация в знак на подкрепа към гладуващия за 26-ти пореден ден Никос Романос.

Друга група “превзе” сградата на ръководството на полувисшия институт в атинското предградие Егалео. След отказа на ректора да напусне кабинета си, младежите не са се поколебали да го наругаят и ударят, за да го принудят да излезе навън.

Ситуацията в центъра на атина ще се следи от оперативния център на полицията на булевард Александрас. Там вече се намират високопоставени представители на полицията и противопожарната служба, чиято задача ще е да предотвратят навременно всеки изблик на напрежение.

Полицейските участъци по места ще удвоят патрулите си, а полицаите от отрядите за незабавна полицейска намеса и “ДИАС” ще преминават непрекъснато по улиците.

В операцията ще участват и хеликоптери на гръцката полиция, не е изключено да има превантивни проверки на задържания на граждани.

Показателен за повишената готовност е фактът, че офицерската школа на полицията в петък ще бъде затворена, а обучаващите се в нея ще патрулират на определени места, които биха се оказали потенциални цели на нападения.

От съображения за сигурност във връзка с посещението на турския премиер и по нареждане на полицията, станциите на метрото “Евангелизмос”, “Мегаро мусикис” и “Катехаки” ще бъдат затворени от 13:00 в петък.  

 

Категории: Общество годишнина Алексис Григоропулос шествие гладна стачка Никос Романос мерки за сигурност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus