Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинската община им осигурява убежище, но сирийските бежанци отказват да напуснат площада

09 Декември 2014 / 16:12:31  GRReporter
757 прочитания

Сирийските бежанци, които от 20 дни се намират на площад Синтагма в центъра на Атина, се противопоставят на извеждането на жените и децата от площада. Това става в момент, когато преговорите за предоставяне на убежище напредват с пълна сила в присъствието на главния секретар по въпросите за населението и социалната интеграция Ангелос Сиригос, който обяви, че очаква съответния списък с лица, за да започне процедурата.

По-конкретно, жени и деца, които е трябвало да бъдат извозени с автобус на Атинска община и настанени в общежитие за жени, претърпели насилие, са отказали да се качат в превозното средство, тъй като смятали, че по този начин ще загубят възможностите си за преговори.

Въпреки това изглежда има някаква вероятност да се стигне до споразумение, тъй като в момента сирийските бежанци проявяват отстъпчивост що се отнася до предоставянето на убежище, но искат процедурата да бъде ускорена.

Едновременно с това текат преговори между Комитета за солидарност и представители на Неделното училище за имигранти, така че, както твърдят самите те, „да помогнат на сирийците да се стигне до някакво решение, което ще е в полза на бежанците“.

Във всеки случай в интервю за телевизия Mega кметът на Атина Йоргос Каминис окачестви като „неприемлив“ факта, че някои «използват като щит децата и не ги пускат да отидат заедно с майките си в подготвените от общината временни места за настаняване». Същевременно той изрази безпокойство поради факта, че «безскрупулни хора използват дори деца за политическите си цели», както и поради това, че «държавата се оказва за пореден път неподготвена да изпълни задълженията си по отношение на такъв голям проблем като бежанците».

 

 

Категории: сирийски бежанци площад Синтагма убежище Атинска община
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus