Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бунт на имигранти, искат освобождаване

18 Февруари 2015 / 10:02:32  GRReporter
826 прочитания

Имигранти от центъра за задържане в Амигдалеза край Атина се опитаха да избягат в късните вечерни часове във вторник. В рамките на бунта си те запалили два от контейнерите в 1-ви сектор, където са настанени и викали лозунги. Опитът за бягство бе осуетен от отряди на гръцката полиция.

В понеделник заместник - министърът за защита на гражданите Янис Панусис бе обявил, че целта на новото гръцко правителство е закриването на конкретния център в рамките на 100 дни. Намиращите се в него имигранти се очаква да бъдат преместени в три центъра от открит тип, където условията на живот ще бъдат значително по-добри.  Решението за изграждането им бе взето от предишното правителство и според новите министри е необходимо време, за да бъдат подготвени.

В същото време Янис Панусис и колежката му – заместник-министър по миграционната политика Тасия Христодулопулу издадоха общо решение, с което се въвежда лимит на задържането на нелегални имигранти за период до 18 месеца.

В документа се посочва, че намерението им е да бъдат освободени веднага чужденците, които се намират в центъра за повече от 6 месеца, както и всички, които принадлежат към така наречените „уязвими” групи – бременни жени, болни, възрастни и др.

Вероятно е също арестуваните за незаконно влизане в Гърция чужденци първоначално да бъдат освобождавани с условието да се явяват всеки месец в кварталния полицейски участък. И това при все че повечето от имигрантите нямат постоянен адрес.

Двамата заместник-министри аргументираха решението си за закриване на центъра в Амигдалеза, като посочиха, че той се намира в полицейска база и следователно не е възможно да бъде преустроен в център за свободно настаняване. В същото време обаче оставиха открита възможността останалите центрове в страната да продължат да функционират както досега.

Високопоставени полицейски представители се разграничиха от решението на заместник-министрите. По думите им, сред 4500-те задържани в Амигдалеза имигранти вече не съществуват такива, които се намират там за повече от 18 месеца, както и членове на „уязвими” групи.

Според данните днес в центъра се намират 1120 чужденци. 220 от тях са подали молби за придобиване на статут на бежанци, докато други 440 нелегални имигранти се намират в центъра за повече от 6 месеца.

Заслужава да се отбележи, че през последните месеци храненето на задържаните е проблемно, поради забавяне на плащанията към компаниите, които доставят храната. Според вестник Катимерини причините се намират в решенията на Държавния правен съвет и Службата за бюджетен контрол.

Този въпрос предизвика намеса от страна на бившия министър на обществения ред Никос Дендиас. Той подчерта, че „до месец май 2014 съществуваха всички предпоставки за нормалното функциониране на единната система за отдаване на бежански статут и управление на миграционните потоци”. В допълнение Дендиас подчерта, че „промяната на прилаганата досега политика ще има катастрофални последствия за социалната кохезия и сигурността в страната”. 

Категории: Общество имигранти център за задържане в Амигдалеза бунт министерско решение освобождаване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus