Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българската кухня е по-податлива на западни течения отколкото гръцката

30 Декември 2014 / 18:12:43  GRReporter
2331 прочитания

 

Ипократис Пападимитракос е един от водещите специалисти по хранене в България. За повече от 15 години, той е помогнал на близо 10 000 души да се преборят с проблемите с килограмите. В основата на принципа на Ипократис е да помогне на всеки човек да открие своето "нормално хранене", което само по себе си води до сваляне на килограми, без крайни и изтощителни диети, а с балансиран и разнообразен хранителен режим. Гледната точка на Ипократис към проблемите с килограмите е диетологично-психологическа.

Той приема клиентите си не като хора с обменни заболявания, а с вредни хранителни навици и им показва как да се справят с тях и да постигнат и задържат перфектното тегло.

Ипократис е първият диетолог в България, който заговори за "нормално хранене". Индивидуалният подход към всеки клиент и завидният успех на неговите методи му спечелиха голяма известност. Заговори се за "ИПОлогия" или "Методът на Ипо". През 2012 г. излиза и книгата му "ИПОлогия на храненето", където Ипократис представя един напълно нов подход към диетите и борбата с килограмите. През 2014 г. излиза допълнено издание на книгата.

Ипократис е роден в Каламата, Гърция. Установява се в София през 1993 г. Завършва кинезитерапия в Националната спортна академия и магистратура по психология във Великотърновския университет. Защитава докторат и специализира в областта на психосоматичните заболявания.

Как се изменят националните кухни на Гърция и на България през последните години? Какви нови полезни и вредни навици навлизат в начина ни на хранене?

Разбира се на базата на моите наблюдения, без да обсъждаме въпроса за напълняване или отслабване, националната кухня на България е по-податлива на западни течения в храненето отколкото гръцката.  Имам предвид, че масово хората в България се хранят в популярните на запад ресторанти за бързо хранене. Този тип ресторанти, с доказано вредна храна, в България са най-скъпите в Европа и за съжаление в съзнанието на хората е престижно да се храниш в тях. По някакъв начин Гърция устоя на тази вълна, хората отхвърлиха този тип хранене и съхраниха традиционното в кухнята и в ежедневното им хранене.

В България е много популярна тезата, че се храним нездравословно, защото храната е с ниско качество, а здравословното хранене е много скъпо. Доколко това е истина?

Не съм съгласен с тази теза. България може би е от малкото страни, при които здравословното хранене все още е по-евтино от нездравословното такова. Здравословно хранене не означава да си купуваме само скъпи, модерни и нетрадиционни за кухнята ни продукти, а да избираме първични и необработени храни. За съжаление малко хора се стремят към това. Повечето българи избират обработена, опакована храна, а е факт, че тя е по-вредна и може би контролът върху качеството й е по-слаб в България.

Чия трапеза е по-здравословна: на българите или на гърците?

Трапезите си приличат доста, въпреки това мисля, че средиземноморската трапеза е по-здравословна.

Какви са приликите и разликите в здравословните навици между българи и гърци: пазят ли диети, спортуват ли? По всички класации сме назад по тези показатели. Какви са вашите наблюдения?

През последните години интересът към здравословно хранене и спорт в Гърция определено расте. Ако някога е било сезонно (наближавайки лятото) , то сега се наблюдава постоянство в спорта и здравословното хранене. България е страна с по-големи традиции в спорта. Масовият спорт е със силни основи и традиции, но за съжаление тук се наблюдава обратната тенденция - децата все по-малко спортуват. Все повече часовете за физическо в училищата намаляват и все повече малки деца са с наднормено тегло. Това е сериозен проблем, с който всички заедно трябва да се справим, защото здравето на децата е най-важно.

Коя е любимата ви българска рецепта и коя е любимата ви гръцка рецепта?

Фен съм на родопската кухня – пататник е нещо, което не пропускам ако се разходя из Родопите, в Гърция едно от любимите ястия е „Стифадо“ - представлява телешка яхния с балучки (лукчета).

Бихте ли дали няколко практични съвети за нашите читатели, свързани с празничните трапези? Много хора се оплакват, че не могат да устоят на вкусната храна и качват нежелани килограми по празниците.

Празниците сами по себе си нямат вина за преместването стрелката на кантара - нашата нагласа и поведението на всички около нас са причината. Опитайте се тази година да отделите повече време на разговорите с близките си, отколкото на храната и напитките на масата.

Запомнете следните факти и се сещайте за тях, когато седнете на празничната трапеза:

  • По време на празници в 90% от случаите ядем не защото сме гладни, а защото пред нас има голямо разнообразие от храна. Не бъдете лакоми. Опитайте да спрете да се храните, когато се почувствате сити.
  • Според проучванията, когато се храним навън /на ресторант или на гости/, приемаме с 40% повече калории от обикновено. Хапнете нещо преди да отидете на гости, за да не се изкушавате.
  • Алкохолът, който съпътства всеки празник, е изключително богат на калории. Бъдете внимателни. Това не означава да се лишите от наздравици, все пак най-големият проблем за килограмите не е самият алкохол, а съпътстващите го мезета. Изпивайте по чаша вода преди и след всяко питие, за да помогнете на организма си да изразходи по-лесно калориите.
  • Основното занимание по време на празниците е храненето - по всяко време на деня и в големи количества. Бъдете креативни - измислете занимания за Вас и близките ви, които не включват храна. Ще се забавлявате повече и няма да се сърдите на кантара!

Как се чувства един грък в България: как ви понася климата, хората, бизнес средата?

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus