Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

България подценява проблема с изчезналите деца

25 Май 2015 / 18:05:20  Анастасия Балездрова
997 прочитания

25 май е международният ден на изчезналите деца и традиционно ден за равносметка на гръцката организация за защита на децата „Усмивката на детето”. В страната всеки ден се губи по едно дете, а след децата от Гърция в класацията по националност следват децата от Албания, България и Румъния.

В коментар на статистическите данни за GRReporter председателят на организацията Костас Янопулос подчерта необходимостта да бъдат предприети съвместни мерки за ограничаването и изкореняването на това явление. „По време на среща по темата в България властите се ангажираха да установят система за наблюдение на границата. Целта ще бъде да се знае колко и кои деца напускат страната, за да може да се удостовери, че те биват връщани обратно. Това е много важна част от гръцко – българската програма за действие, която създадохме с участието на междудържавни организации, включително и мрежата за откриване на изчезналите деца”, посочи той.

По думите му свободното движение на хората между двете европейски страни спомага и за безпрепятственото преминаване на границата и от хора, които експлоатират деца.

Костас Янопулос беше категоричен, че сътрудничеството между България и Гърция е от решаващо значение за прекъсването на този процес. „Отношенията са на добро ниво, но за съжаление то не е достатъчно, за да даде решения. Необходимо е да задълбочи много повече. Да се признае наличието на проблема и да се предприемат действия така че децата да не напускат домовете си. Няма никакво значение дали те са роми или не. Казвам това, защото много често чувам, че става дума за роми. И какво от това? По-малко важни ли са тези деца? Българските власти обикновено се интересуват едва когато бъде намерено някое дете. Но това е само едно дете. Кога ще се заинтересуваме за останалите деца, които се намират по улиците в Атина и Солун?”.

Председателят на „Усмивката на детето” обясни, че от организацията са разговаряли с представители на българските власти в Атина да започнат взаимни действия, така че да „децата да не стават жертви на хора, които много често дори не са техни родители”. До момента обаче не е направено много в тази насока, а очакванията му, че трагичната смърт на 4-годишната Ани би могла да даде тласък на процеса не са се оправдали.

„Но понеже действията се предприемат на европейско ниво и България участва в тази мрежа, там също е налична телефонната линия за изчезнали деца 116000, която се управлява от „Център Надя”. Работим с тях с цел да постигнем възможно най-доброто, за да можем да притиснем за решаването на проблема заедно, а не като отделни страни”, допълни той.

А Гърция изглежда, че е постигнала добри резултати, след като според официалните данни на отдела за изчезнали малолетни на гръцката полиция случаите на изчезване на деца се разкриват в процент 97-98 на сто. В мнозинството си изчезналите деца са на възраст 13-18 години и момичета. „През 2014 бяха обявени за изчезнали 369 деца. 325 бяха открити, а 44 продължават да се издирват. През първите месеци на тази година изчезналите деца са 126. От тях са открити 91 и 35 продължават да се издирват”, посочи представителят на полицията Панайотис Папантонис.

Основните причини, които карат децата да бягат от домовете си са свързани с конфликти с родителите им за незначителни неща,сантиментални връзки, психически проблеми и други. Той беше категоричен, че в страната няма отвличания на деца с цел да бъдат експлоатирани сексуално или за трафик с човешки органи.

Във всички случаи както той, така и Костас Янопулос подчертаха, че едно изчезване крие много опасности и само с участието на цялото общество може да се постигне превенция, която да намали още повече броя на изчезналите деца. 

Категории: Общество изчезнали деца Усмивката на детето сътрудничество между Гърция и България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus