Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бежанският поток ще намалее, ако спрат конфликтите и бедствията

30 Април 2015 / 12:04:27  GRReporter
782 прочитания

Заради своето местоположение България и Гърция са външна граница на Европейския съюз и са едни от първите държави, които посрещат бежанци от Азия и Африка. По тази причина бежанският въпрос ще продължава да бъде актуален и да е един от основните, на които обществата в двете балкански държави ще отговарят. Това ще е тест за нашата зрялост и възможност да се справим с проблемите, породени от бежанските вълни. Част от отговора на този въпрос потърсихме и в нашата анкета, в която ви попитахме: "Каква трябва да бъде европейската политика спрямо имигрантите и бежанците?"

Голяма част от читателите на българската страница на GRReporter, виждат изход в окончателно спиране на военните конфликти, които са основна причина за потока от бежанци, и ролята на Западния свят като основен помощник във възстановяването на бедстващите държави. 41% от далите своя вот, подкрепят този отговор. 28% от гласувалите в анкетата пък са на противоположното мнение - те смятат, че само издигането на непрестъпни стени и унищожаването на лодките на трафикантите в моретата ще донесе трайно решение на проблема. 18% от читателите виждат причината за бежанския поток към Европа в съществуването на Ислямска държава. 12% изхождат от най-състрадателни подбуди и виждат в бежанците хора в беда, на които трябва да се осигури всички необходими документи, подслон и работа.

Сред читателите на английската страница на сайта ни спада процентът на тези, които са на мнение, че Западните държави трябва да съдействат за прекратяване на военните конфликти и възстановяване на засегнатите държави. За разлика от българската версия, тук делът на избралите този отговор е 38%. За сметка на това се увеличава броят на читателите ни, до 31%, които са на мнение, че трябва да се изградят стени по границите, а в моретата да се унищожават лодките на трафикантите. Обяснение за радикализацията в отговорите на английско езичните ни читатели може да бъде факта, че голяма част от бежанците само минават през Балканите на път за по-богатите и социално насочени държави в Европа. Антибежанските настроения се засилват в тази част на Европа, тъй като социалните им системи започват да се задъхват. Читателите ни отреждат трето място за отговора, според който бежанците са хора в беда и трябва да им се дадат всички необходими документи, подслон и работа. Този позиция събира почти двойно повече читателски вот, в сравнение с българската версия - делът на читателите скача на 22%. Едва 9% виждат в Ислямска държава основният виновник за бежанските вълни.

Анкетата провокира най-категорични позиции на гръцката страница на сайта ни. 75% от гласувалите в нея са на мнение, че трябва да се спрат военните конфликти и Западът да помогне на бедстващите държави. Останалите 25% от читателите виждат решение в изграждането на стени по границите, а в моретата да се унищожават лодките на трафикантите.

Най-голямата част от читателите ни желаят трайно решение на бежанския въпрос и смятат, че политиката на Европа трябва да бъде насочена към прекратяване на военните конфликти от районите, от които са основната част от бежанските вълни. Трябва да отбележим и не малкият брой на читателите, които желаят изолация на Европа, чрез твърде радикални мерки - издигане на стени и унищожаване на лодките на трафикантите още в моретата.

Новият въпрос, по който търсим вашето мнение е свързан с явление, което се разраства през последните няколко години. В новата ни анкета ви питаме: Защо според вас процъфтяват незаконните осиновявания на български деца в Гърция? Не забравяйте да обосновете своя вот в коментарите по анкетата.

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus