Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Берлинските психиатрии се напълниха с гърци

22 Октомври 2015 / 14:10:52  GRReporter
1112 прочитания

В последно време над 600 пациенти гърци са регистрирани и състоянието им се следи в амбулаториите за психично здраве към общинската клиника „Хумболт“ в берлинския квартал Витенау.

На всеки четирима от тях трима са емигрирали в Германия след 2010. Подгонени от кризата, избухнала в Гърция, те са потърсили там по-добър живот, но това начинание не винаги се увенчава с успех.

Не са малко онези, които остават безработни за дълго време, или стават жертва на експлоатация като работят без договор, срещу нищожно заплащане, при ужасни условия, които често наподобяват съвременно робство.

В тези условия някои стигат до антидепресанти и психоанализа. Гърците представляват 15% от пациентите, които посещават амбулаториите за психично здраве към общинската клиника „Хумболт“. В тях се водят на отчет почти половината от всички психично болни в Берлин.

Както обяснява пред вестник „Етнос“ Деспина Пападимитриу, психолог в една от амбулаториите, гръцките пациенти имат проблеми, подобни на хората, напуснали страна, в която се води война. «Така изглеждат бежанците, които бягат от война. Страдат от посттравматичен синдром, който се изразява в депресия, фобии, панически разстройства и неврози», казва тя. И добавя: «Това се случва защото повечето от тях са преживели принудителна емиграция, усещат я като насилствено изгнание, идват в Германия с тежест в сърцето, а не по собствен избор. Толкова са притиснати от нуждата, че много от тях нямат възможност дори да се подготвят за емигриране. Идват без да знаят езика, а освен това се сблъскват с расизма».

 

 

 

Категории: психични проблеми пациенти амбулатории клиника Хумболт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus