Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Американското посолство протестира срещу постановка по книга на осъден терорист

27 Януари 2016 / 11:01:45  GRReporter
645 прочитания

Посолството на САЩ в Атина взе позиция във връзка с пиесата „Балансът на Наш”, която се представя на експерименталната сцена на Националния театър на Гърция. Тя е основана на книгата на терориста от „17 ноември” Савас Ксирос и протоколите от съдебните заседания по делото срещу него и останалите членове на групировката.

В съобщение дипломатическата мисия изразява силното си възмущение за постановката и решението на режисьора Пиги Димитракопулу да си сътрудничи с Ксирос. „Въпреки че изкуството не трябва да се цензурира, ние сме с движението "Os edo" („До тук”) и поставяме въпроса доколко държавата трябва да финансира изкуството на един терорист”, се посочва в текста.

Посланик Дейвид Пиърс го публикува в личния си профил в социалната мрежа Twitter, като подчерта: „Групата на близките на жертвите на тероризма „До тук” оспорва нуждата от държавно финансиране към Националния театър, за да може той да поставя на сцената си пиеса, основана на част от книгата на терорист от „17 ноември”.

В своето съобщение Групата на близките на жертвите на тероризма подчертават, че „Националната сцена, в частност нейната експериментална част, която се финансира с държавни средства предоставя възможността на г-н Ксирос да създава изкуство. Да се превърне в изкуство. Да представи изкуство. Очевидно е, че пречистването на г-н Ксирос вече се е превърнал в постоянен и настоятелен приоритет за някои хора. То се прокарва методично, защото има конкретна цел. Тя е не само освобождаването му от затвора, но и от стигмата на убиец. Този процес се превръща в практика с добрите стари методи на изнасянето в идеология на избора да убиваш невинни хора. По този начин са действали нацистите. По този начин е действал кръгът около Сталин. По този начин фашизмът покрива последиците от избора, който е направил”. 

Категории: ОбществоТеатър Национален театър на Гърция постановка книга на терориста Савас Ксирос реакция от посолството на САЩ в Атина Група на близките на жертвите на тероризма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus