Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Три милиарда евро струват на Гърция пациентите с Алцхаймер

22 Септември 2014 / 15:09:42  GRReporter
800 прочитания

Симона Пенева
     Гърция използва 0,44% от своя Брутен Вътрешен Продукт за борба с болестта Алцхаймер. Докато страна като Великобритания, например, които използват 1,5% от него. В Гърция до момента са направени само две изследвания за годишната цена на борбата с Алцхаймер. През 2005 сумата възлиза на 4 до 15 хиляди евро напациент, а през 2011 – на 12 до 22 хиляди евро на пациент.  До момента общата сума, използвана за лечението на пациентите е три милиарда евро, от нея само 15%  отиват за медицински грижи. Показателен е фактът, че 70% от пациентите се нуждаят от грижи по четиринадесет часа на ден, което се равнява на два работни дни, или на две заплати. В страните-членки на Оргнизацията за икономическо сътрудничество и развите 60% от разходите на пациентите се покриват от държавата, а останалите 40% са частни. В Гърция 55% от разходите се покриват от държавния бюджет, а домакинствата са тези, които плащат при лекарските посещения, с малка помощ от правителството.
    „Това, от което се нуждаем, е  смяна на културата, социална съпричастност, специализирани доктори, премахване на стереотипите и организиране на учреждения за специализирани грижи.”, смята професорът по здравна икономика Йоанис Кириопулос. Единадесет държави, сред които Великобритания,Франция, Норвегия и Люксембуг, вече са започнали да интегрират по-интензивни програми и да вземат мерки за борба със заболяването Алцхаймер.„Шестотин милиарда долара годишно се използват в цял свят за борба с това заболяване, приблизително  3,5 държавни бюджета”, добавя професорът.
    За да се справи по-успешно с лечението и профилактиката на заболявания като деменция и Алцхаймер, на Гърция е нужен Национален План за Действие. Към този план е включен секторът Изследване и обучение, за който са нужни 100,000 евро на година за десет програми за национални изследвания и 5000 евро годишно за награждаване на един учен и една клиника с отличие, за да се мотивират повече изследвания. Нужни са също поне петдесет специализирани лекари, обучени в чужбина, за което трябват десет клинични и пет изследователски стипендии възлизащи на 450 000 евро  годишно.
    Гърция планира да изгради няколко специализирани центъра за дименция, в които да работят специализирани служители  и да се предлагат повече услуги. За изграждането на един изследователски център са необходими около 100 000 евро. Освен специализирни лекари на клиниките ще са нужни невролози, психолози, патолози и медицински сестри. Само специализирането им възлиза на 180 000 евро годишно. 25 000 евро пък ще са нужни за десет нови бакалавърски курса, добвени към програмата на обучаващите се в университети, така че, да не е необходимо специализирането им в чужбина. Друго действие, предприето от инициативата за борба с Алцхаймер, ще е създаването на шестдесет клиники, разполагащи с поне по един специализиран лекар, невролог, психолог, медицинска сестра и социален работник. Цената на този план достига 30 000 евро на център годишно.  Освен това, за намеса за превенция за заболяването, ще са нужни най-малко 1милион евро за цялата територия на Гърция. Ще бъдат положени грижи за пациентите, които имат затруднения с придвижването или не разполагат с такива центрове в техния град, а болногледачите ще бъдат мотивирани с по-високо заплащане. Планира се и изграждането на държавни учреждения, където ще бъдат приютявани пациентите в последен стадий на заболяването, за да се повииши качеството им на живот през последните шест месеца. Изграждането на две такива урчеждения струва около 8,6 милиона евро.
    „Да не забравяме, тези които не помнят.”, призова заместник-министърът на здравеопазването  Катерина Папакосту- Сидеорпулу. Тя припомни, че за да се забави развитието на болестта, е от изключителна важност пациентът да бъде ангажиран социално и да води активен живот. Очаква се до 2050 година броят на страдащите от  Алцхаймер да се увеличи до пет пъти. „За двеста хиляди болни от Алцхаймер в нашата страна се грижат четиристотин хиляди специалисти и болногледачи. От тези пациенти 90% са обгрижвани в домовете си, факт, които спомага за намаляването на допълнителни държавни разходи.”, добави още заместник-министърът на здравеопазването.

    „Това заболяване освен здравословен е и един социален и икономически проблем.  В момента, страдащите от Алцхаймер в целия свят са четиридесет милиона души. Само в Гърция те са двеста хиляди плюс още около петдесет хиляди, които не са официално записани. Очаква се до 2050 година 5% от гръцкото население да страда от Алцхаймер.”, съобщи още Йоанис Кириопулос, професор по здравна икономика. От страдащите от това заболяване в Гърция, 75 392 са мъже, а 124 608 – жени. Болестта се появява по-често при жени и в по-висока възраст. Най-драматично покачване се очаква през следващите години в страните с по-ниско и средно икономическо развитие.

 

Категории: Алцхаймер деменция пациенти лекари изследователски центрове лечебни заведения бюджет БВП
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus