Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Злтатото на Халкидики продължава да всява разкол

16 Юли 2013 / 19:07:29  GRReporter
822 прочитания

Жителите на село Мегали Панагиа подадоха жалба за нападение срещу служителите на златните мини в района на Халкидики. Според активистите, които са против разработването на залежищата в понеделник вечерта служители на корпорацията “Hellenic Gold” са се събрали на протест срещу спирането на дейността на мините.

Протестът е прераснал в саморазправа между поддръжници и противници на проекта. Съюзът на активистите срещу разработването на залежите съобщава, че миньорите първо вандализирали една кола в центъра на селото. Адреналинът бързо се повишил и двете противоположни групи влезли първо в пререкания, а после и в ръкопашна схватка. Според информацията на агенцията АМПЕ миньорите са нахлули в дома на един от активистите и са причинили щети.

Председателят на Федерацията на служителите на “Hellenic Gold” Ангелос Делийовас, който е присъствал на протеста е имало схватка между двете групи, но никой не е нахлувал в домове на местни жители.

На друго мнение са активистите, които наричат организацията на миньорите щурмови отряди и обвиняват добивната компания в подстрекателство.

«Очевидно е, че компанията използва служители си и ги подстрекава към подобни актове, вместо да се опитва да ги предотврати като част от обществената отговорност, която носи», казват активистите в отворено обръщение. “Изглежда, че разединяването на общественото мнение е в интерес на дружеството и то се стреми към него.

«Местната общност изисква от “Hellenic Gold” официално да осъди поведението на служителите си и да предотварти участието им  в други подобни дейности, както и да гарантира, че подобен инцидент няма да се повтори в бъдеще».

Разколът на жителите в селата около златната мина се задълбочи в началото на годината. В средата на февруари тази година около 50 души нападнаха обекта на компанията в Халкидики и подпалиха машини и поддържащи структури в района. Противниците на проекта смятат, че разработването на мините ще нанесе трайни вреди на региона и ще замърси водоизточниците на селата в него.

Компанията “Hellenic Gold”, която е дъщерна на канадската “Eldorado Gold” твърди, че преди получаване на разрешение са извършени всички научни проучвания на региона и е доказано, че дейността й няма да нанесе вреда. Напротив, ще опази околната среда и ще създаде две хиляди допълнителни работни места.

През пролетта GRReporter се свърза с една от природозащитните организации, които се обявяват против разработването на мините, за да представи своите доводи за отпора срещу инвестицията.

“В своите научни доклади инвеститорите не могат да докажат, че разработването на мината ще е съвместима с поддържането на установения природен баланс и земеделското стопанство в района. Агрономското училище в Солун проведе проучване, което доказа твърдението, че добивът на злато няма да позволи на земеделието, животновъдството и пчеларството да се развиват успоредно”, заяви директорът на организацията за опазване и изследване на околната среда Калисто Спирос Псарудас.

Категории: Общество Халкидики злато Гърция Hellenic Gold
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus