Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора протестира пред германското посолство в Атина

22 Март 2013 / 22:03:39  Анастасия Балездрова
980 прочитания

С тридневно закъснение, когато разкаяните кипърци се готвят да приемат още по-строго от първоначалното орязване на банковите влогове гръцките ултранационалисти и ксенофоби от Златна зора организираха протестен митинг пред германското посолство. Така те изскаха да отпразнуват „героичното „не” на кипърския народ срещу нападателната политика на Германия”.

Около 500-те души се разположиха по продължението на едното от платната на булевард Василисис Софияс и нямаха никакъв достъп до сградата на посолството, тъй като в началото на пресечката бе паркиран полицейски автобус.

Говорителят на партията Илиас Касидиарис порица по високоговорителя властите, че са отцепили района и „не позволяват на гърците да участват” в техния протест. С това коментарите за мерките на полицията се изчерпаха, а златнозорците стояха чинно в определената им лента. Движението по булеварда не беше прекъснато нито за един момент.

Почти всички участници държаха гръцкия национален флаг, а други – плакати с послания като: „Не на гнета срещу кипърския народ”, „Не на разпродажбата на националното ни богатство” и „Не на хунтата на меморандума”.

До началото на изказванията на депутатите от високоговорителя звучаха песни, подобни на военни маршове. Съвсем не на място беше и плакатът срещу „хунтата на меморандума”, след като златнозорците са почитатели на военния режим на Пападопулос от 1967 до 1974.

„Кипър – Евгейско море – единен фронт”, викаха участниците в митинга между пламенните речи. Депутатите се обявиха срещу решението на Еврогрупата, което според тях е имало за цел да внесе разруха в Кипър.

Те обвиниха „Меркел, която е била член на комунистическата младеж в Източна Германия” в опит да подчини островната страна, както е направила през последните три години с Гърция. „От три години се намираме във война с тези, които искат да унищожат всичко гръцко”, посочи един от тях. С друг плакат, написан на немски те „гонеха” германския канцлер от Гърция и Кипър.

След края на речите Илиас Касидиарис призова участниците да запалят факлите, с които осветяват всеки техен митинг и да изпеят гръцкия национален химн. Той завърши с призивите „Да живее Кипър” и „Да живее Гърция”.

Минути по-късно от високоговорителя обявиха, че протестът е приключил. Гласът призова участниците да оставят знамената и протестните плакати в паркирания наблизо минибус и да си отидат, точно както се случва след протестите на омразните им иначе комунисти.

Категории: Общество протест Златна зора германско посолство Кипър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus