Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора няма никакъв елит

28 Февруари 2013 / 19:02:28  Анастасия Балездрова
1889 прочитания

Със съобщение в официалния сайт на партията Златна зора обяви, че започва нов цикъл на духовно пробуждане за деца с името “Формиране на децата”.

Както се посочва в съобщението нейното изпълнение е започнало миналата събота в офиса на партията в село Артемида до Атина. Два дни по-късно златнозорците публикуваха снимков материал, на който се виждат около 20 деца на възраст 6-10 години.

Две учителки, облечени в обичайната “униформа” на последователите на партията са прожектирали филми и са разказали на децата за “раждането на древния свят според древногръцката мисъл”. Освен това те ги запознали с “боговете на Олимп, древногръцкия пантеон и християнската вяра”.

“След като играха и се веселиха, децата хапнаха лакомства и се сбогуваха с педагозите си до следващия урок”, пишат авторите на съобщението. В края на идиличния урок участниците, техните родители и “педагожките” от Златна зора са се снимали за спомен.

Според коментатори “духовното пробуждане” се прави въз основа на публикация на един от теоретиците на военната хунта – Георгиос Георгалас, издадена през 1967. Отскоро тя фигурира в сайта на местната организация на Златна зора в северните предградия на Атина. В нея се посочва: “Тази възраст е подходяща за да създадеш един модел на поведение за детето. Детската възраст е най-удачна за оформянето на тенденциите, интересите и идеите с помощта на фантазията”.

Привличането и на деца към крайната идеология на Златна зора шокира голяма част от гръцкото общество. Все повече хора започват да сравняват методите на гръцките ксенофоби с тези на нацистите в хитлеристка Германия. Дори известният историк и познавач на гръцката история и реалност Марк Мазауър заяви наскоро, че Златна зора е “идеологически родственик на германския националсоциализъм”.

“Те се подчиняват на “мистичния глас на кръвта” и на един своеобразен “фюрер”. Поставете имигрантите на мястото на евреите и ще видите стряскащата прилика”, подчерта Мазауър.

Историкът все пак призна, че “Златна зора е едно чисто гръцко явление” и въпреки приликите или аналогиите “в Гърция няма приложение синдромът на Ваймарската република”.

“Възходът на Хитлер е бил подкрепен не само от ниските обществени слоеве, но и от средните, и високите. Поне засега смятам, че Златна зора е сбирище на лумпени. Депутатите й са крайно ограничени и нещата, които говорят са най-малкото смешни. Това, което искам да кажа е, че Златна зора няма никакъв елит. Затова аналогията ми се струва прекалена”.Гръцкият му колега Танос Веремис обаче не подкрепя тази позиция. “Не мисля, че може да се прави някаква аналогия. Възходът на Хитлер е бил подкрепен не само от ниските обществени слоеве, но и от средните, и високите. Поне засега смятам, че Златна зора е сбирище на лумпени. Депутатите й са крайно ограничени и нещата, които говорят са най-малкото смешни. Това, което искам да кажа е, че Златна зора няма никакъв елит. Затова аналогията ми се струва прекалена”.

“Смятам, че Мазауър и други коментатори придават на Златна зора много неща, които поне засега те нямат. Ако ги придобият нещата ще са различни, но не мисля, че това е вероятно. В поведението им няма нищо сериозно. Хитлер е разчитал и на сериозни личности в Германия. След като е взел властта той е бил подкрепен от много интелектуалци като например Мартин Хайдегер – един от най-ярките представители на екзистенциализма. Хитлер е имал един странен талант да въздейства на публиката, освен това е имал около себе си и способни хора. Златна зора в никакъв случай няма подкрепата на подобни личности. Дори се опасявам да не създадем около тях един мит за неща, които не са реални”.

Професорът заяви, че златнозорците имат отзива на хора с ниско интелектуално ниво. “Да не говорим за епохата. Времето на Хитлер е било много по-различно от нашето преди всичко понеже тогава хората все още не са знаели в какво се състоят фашизмът и нацизмът. В една държава като Гърция, която е била превзета от нацистите и е пострадала толкова много от това не мисля, че е възможно да намерят отзвук подобни идеологии”.

Танос Веремис застава твърдо зад мнението, че единствената причина за изброния процент на Златна зора е желанието на част от гласоподавателите да “накажат” политическата система. Той обяснява факта, че партията се превърна в трета политическа сила с това, че “тя търси подкрепа сред маргиналите в обществото”.

Категории: Общество Златна зора фашизъм нацизъм идеология Хитлер МАрк Мазауър Танос Веремис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus