Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Жълти” селски бисквити

26 Септември 2014 / 13:09:52  GRReporter
2461 прочитания

Даниел Лахана

Както вече споменахме, кулинарните фестивали „sagre” в Италия често са свързани с религиозни празници, което се отнася и до днешната рецепта. Предстоящият празник на Свети Архангел Михаил (обикновено определян като архангел и покровител на църквата) се чества на 29 септември и поставя началото на различни фестивали из цяла Италия. Особено забележителни са честванията в Банякавало в провинция Равена, област Емилия Романя, които датират от поне 1202 г. Най-характерно за тях през годините е било състезанието между три или четири много бързи коне Barberi (без ездачи!) и някои казват, че името на самия град може би е свързано със съществуващия брод в близост до първото селище в района, тъй като преминаването през него на кон означавало, че конят ще се намокри (на италиански bagna” означава „мокря”, а cavallo” - „кон”).  

Днес празникът е придружен от музика и танци по площадите, художествени и занаятчийски изложби и, преди всичко, от типичниите за областта ястия, изтъквайки най-вече типичните есенни сладкиши, като например днешната рецепта за традиционни бисквити от региона Романя - известни на местно ниво като „Piadot”, тези бисквити са популярни в Италия като „Gialletti” (поради цвета им, който се дължи на царевичното брашно използвано при приготвянето им - giallo” е италианската дума за „жълт”). Тези бисквити са били популярни сред по-бедните хора - тъй като не са разполагали с достатъчно пшенично брашно, те са използвали царевично брашно, за да ги приготвят.

Към по-обикновената основна рецепта днес са добавени стафиди и кедрови ядки, които превръщат бисквите в едно наистина специално и вкусно лакомство. Можете да добавите и ситно нарязани захаросани плодове, да заместите лимоновата кора с портокалова, или да включите други видове счукани ядки.

Честит Архангеловден!

                                                                            ***

РЕЦЕПТА

(За около 28 бисквити)

*Ако не можете да намерите кедрови ядки, можете да използвате същото количество нарязани на едро бадеми.

Царевично брашно, стафиди и кедрови ядки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресейте двата вида брашно в голяма купа и добавете всички останали съставки с изключение на кедровите ядки и стафидите. Разбъркайте, или енергично на ръка или с електрически миксер, докато се смесят добре - получената смес ще бъде ронлива, с леко песъчлива текстура. Добавете кедровите ядки и стафидите, и разбъркайте внимателно, за да се съчетаят добре със сместа. Вземете около 50 грама от сместа и с топлината на ръцете си оформете топче с големината на голям орех. Ако сместа се разпада, може да добавите една супена лъжица мляко или малко повече (към съдържанието на купата), докато се получи правилната консистенция и след това оформете топчета от останалата смес. Притиснете всяко топче леко, за да се сплеска.

Подредете бисквитите в тава, върху хартия за печене, (пергаментова хартия) като оставяте разстояние между тях.

Печете в умерена фурна предварително загрята до 180°C (350°F, степен 4 за газ) за около 20-25 минути, докато леко покафенеят. Прехвърлете ги върху решетка, за да се охладят.

Когато изстинат напълно може да поръсете бисквитите с малко пудра захар.

Категории: бисквитиGiallettiиталианскисредиземноморска диетаАрхангел Михаилесенни рецепти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus