Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жива верига от земеделци препречи пътя между Атина и Солун

29 Януари 2013 / 22:01:31  GRReporter
1105 прочитания

Жива верига от около 400 земеделци препречи пътя между Атина и Солун на нивото на село Никия в район Тесалия във вторник на обед. Акцията бе знак на протест срещу съкращенията на селскостопанските субсидии и повишаването на акциза на горивото за земеделски нужди.

От началото на седмицата земеделците извадиха над 900 трактора по продължение на националната магистрала Егнатия. С това действие те отправиха предупреждение към правителството, че ако не вземе на сериозно техните искания за допълнително финансиране и отстъпки в частта на фискалната консолидация, която ги засяга, ще блокират пътната връзка между двата най-големи града в страната.

Протестни блокове са наредени по продължение магистралите, които преминават през районите на Лариса, Арголида, Кавала, Драма, Йоанина и Фтиодиас. “Още не сме затворили магистралите. Развитието на протеста зависи от позицията на правителството”, казва Вангелис Бутас, който е селскостопански синдикален лидер и бивш депутат от Гръцката комунистическа партия, предава Вима.

Земеделците настояват да се видят лично с премиера на страната Андонис Самарас, който в момента е на официално посещение в Катар. Селскостопанските работници не приеха поканата на главния секретар на Нова Демокрация Манолис Кефалоянис от водещата партия в коалиционното правителство да изслуша техните изисквания. Министър-председателят ще се върне в Атина в петък и земеделците са категорични, че той трябва да ги приеме, за да представят своите проблеми на най-висока инстанция.

Междувременно синдикалните органи на селскостопанските работници се срещнаха с лидера на парламентарната опозиция СИРИЗА Алексис Ципрас, който не пропусна да налее масло в огъня. “Няма друг път, освен борбата за спечелването на правдивите искания”, заяви Ципрас и подкрепи активните стачни действия. От неговите изявления стана ясно, че намира затварянето на магистралите и прекъсването на транспортната връзка между северната и южната част на страната като оправдана, ако това ще допринесе за подобряването на земеделското производство.

Селскостопанските синдикалисти се срещнаха и с лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос, където не намериха толкова силна подкрепа както в офиса на Ципрас. Той заяви, че проблемите на земеделците ще бъдат на първо място в предстоящите разговори между политическите лидери, които поддържат правителството. “Както имахме положителни резултати с проблема при средствата за обществен транспорт, така вярваме, че политическата и социална зрялост на земеделците ще спомогнат да се избегнат трудности за гражданите”, каза неопределено Венизелос, цитиран от Етнос. Той очевидно намеква, че ако е нужно държавното управление няма да се поколебае да действа с твърда ръка, за да се избегнат дълготрайни блокади на магистралите в страната.

Категории: Общество трактори земеделци стачка Егнатия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus