Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жители на Тасос изгониха членове на Златна зора

02 Април 2013 / 11:04:19  GRReporter
1231 прочитания

Жителите на малкото село Потамя на остров Тасос организираха лоша изненада на здравеняците от Златна зора. Въпреки че в Атина и най-вече в кварталите в центъра, където популярността им е много висока акциите по раздаване на безплатни храни са успешни, на острова хората реагираха гневно и осуетиха инициативата на неонацистите.

С плакати в ръце и с лозунги срещу Златна зора и нейната идеология жителите попречиха на камиона да разтовари хранителните продукти. След това принудиха членовете на партията да напуснат селото, заявиха им, че не ги искат там и не желаят техните подаяния.

В непринудения отпор участваха членове на местното културно дружество, отбора по футбол, както и отделни жители. Те се събраха на площада в Потамя и след като изолираха облечените в характерните черни дрехи мъже заявиха, че не искат техните продукти и ги приканиха да напуснат селото.

В същото време призоваваха съселяните си, които бяха готови да вземат безплатните продукти да не го направят.

Жителите на Потамя бяха написали на плакатите си лозунгите: “Фашизмът няма да спечели. Не се превръщай в рибата, която той храни” и “Фашизмът се побеждава с борба, а не с милостиня”. Лозунгите, които викаха бяха с подобно съдържание.

Няколко дни по-рано златнозорците бяха организирали акция за раздаване на безплатни продукти в друго село на Тасос – Лименакя. Но според източници много малко жители са се отзовали на призива на неонацистите.

През следващите дни се очаква да организират акция и в село Панагия, където обаче ги очакват също толкова гневни реакции, след като жителите вече заявиха, че няма да приемат нито членовете на Златна зора, нито продуктите, които искат да раздадат.

Ден по-късно в официалния сайт на партията се появи опровержение на информацията. От Златна зора определиха акцията в Потамя като напълно успешна и заявиха, че “подчинените на управляващия режим медии” са публикували лъжлива информация.

Златнозорците публикуваха снимки и посочиха, че мнозинството от жителите на селото са “заплюли в лицето антирасистката паплач” и са взели безплатните продукти. Те съпоставиха разпространената в медиите снимка с тяхна, за да покажат, че някои от участниците в протеста след това са се наредили, за да получат безплатни хранителни продукти и не се поколебаха да очертаят хората в червени кръгове.

Източник: Електронната страница на Златна зора

Във всички случаи предизвиква впечатление фактът, че златнозорците публикуваха снимки за да подкрепят позицията си, но не и видео, както се случва винаги след успешни за тях акции.

Димитрис Кутлис от Потамя, който е член на общинския съвет в Тасос обаче заяви: “Това, което подразни златнозорците най-много беше, че дори не можеха да се движат свободно в селото и още по-малко да раздадат хранителни продукти. Жителите на Потамя и Панагия заявиха категорично, че не искат подаяния от тяхна страна и им показаха, че не са добре дошли в техните села”.

В коментар за позицията на Златна зора, че акцията е била успешна той посочи: “Имаше трима души, които в своята наивност взеха някои хранителни продукти. Това обаче не дава основание на никого да твърди, че жителите са се отзовали масово на техния призив. Най-важният елемент в неделния протест беше, че една голяма група от граждани се организираха сами и успяха да реагират динамично срещу опита на членове на Златна зора да им дадат подаяние”, посочи в заключение той. 

Категории: Общество Тасос жители акция безплатни хранителни продукти Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus