Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жените най-често са жертви на психически тормоз, побой и изнасилване

26 Февруари 2014 / 19:02:58  Анастасия Балездрова
1398 прочитания

Според последните данни на ООН една от всеки три жени в света е била или ще бъде жертва на домашно насилие. И ако в западния свят то се изразява най-вече в словесен и психически тормоз, побой и изнасилване, то в различни части на планетата съществуват страховити практики. Една от тях е принуждаването на жени да абортират, когато се установи, че ембрионът е от женски пол, принуждаването на непълнолетни момичета да се омъжат, много често за мъже, които биха могли да са техни бащи или дядовци и непонятната практика на обрязване на женските полови органи. Статистиката дори показва, че  през следващите 10 години над 30 милиона момичета е възможно да бъдат подложени на тази страшна и унизителна традиция.

Въпреки че липсват подобни практики, в Гърция ситуацията по отношение на насилието срещу жените не е добра и това не е резултат на икономическата криза.

Днес в Атина бе открит подновеният дом за жени-жертви на насилие и техните деца в Атика. Без церемония, прерязване на лента и високопарни речи. И не пред сградата, а в залата на Журналистическия съюз в Атина, просто защото адресът на дома е секретен, за да може да изпълни функциите си – да защити жертвите на насилие.

А те не са малко. Само през последните 2,5 години и до септември 2013 на горещата линия на Главния секретариат за равенството на половете са били получени 12 500 обаждания от жени-жертви на насилие. В 80 на сто от случаите нападенията са свързани с полово насилие, в 77 на сто – домашно насилие, в 12 на сто – насилие, причинено от бивши партньори и съпрузи, в 1 на сто – сексуално насилие и изнасилвания.

Под девиза „Не си единствената. Не си сама” Главният секретариат за равенството на половете, Националният център за социална солидарност и други държавни институции са си поставили за цел да подновят и увеличат инфраструктурата на службите, които помагат на жените – жертви на насилие. До момента са открити 24 от общо 25-те предвидени консултативни центрове в главните градове на гръцките области. В допълнение действат 13 от предвидените 19 домове в по-малките градове във всяка област и две големи институции в Атина и Солун.

Домът в гръцката столица е отворил врати за пръв път през 2005 и от тогава до днес е дал подслон, усещане за сигурност и шанс да променят живота си на 116 жени.

Той се помещава в двуетажна сграда с 10 стаи с по две легла и баня. Предвидена е по една кухня за всеки две стаи. Освен необходимите за пребиваването на жените и децата условия са предвидени детска градина, занималня за децата, които имат нужда от допълнителна помощ, както и уроци по гръцки език за жените – чужденки с цел да им се помогне да се интегрират в обществото и да имат равни шансове да си намерят работа с останалите.

В дома работят психолози и социални работници, които имат за цел да помогнат на жените да отхвърлят чувството, че сами са причинили насилието срещу себе си, да повишат тяхното самоуважение и самочувствие и да им помогнат да превъзмогнат преживяното.

Приемът в домовете в Атина и Солун се осъществява през цялото денонощие седем дни в седмицата. Телефонните номера, на които жертвите могат да потърсят помощ са 197 и 1107.

Разгледайте инфографиките за домашното  насилие в България и Гърция тук

Категории: Общество насилие срещу жените дом консултативни центрове домашно насилие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus