Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Железничарите ще продължат да се борят срещу приватизация на ОСЕ

30 Септември 2010 / 13:09:55  Марина Николова
2211 прочитания

Исканията им са железниците да не се приватизират, нито пък недвижимото имущество, което според синдикалистите трябва да бъде експлоатирано и да донесе печалба. На конгреса на железничарите, който започна днес и ще продължи три дни в хотел Акрополис, програмата включва административен отчет за периода 2007-2010 г., икономически отчет за миналите три години, представяне на програмата за действие за следващите три години и обсъждане на бюджета за 2010-2013 г. Конгресът ще завърши с гласуване на програмата за действие за 2010-2013 г. И таен вот за административния и икономически бюджет за следващите три години, както избор на членовете на органите на конфедерацията.

В отчета на железничарите за 2007-2010 г. се изброяват техните искания, които те са внасяли в министерството на транспорта не веднъж, но нито един от министрите не е взел предвид:

- държавата да поеме дълга, тъй като 85% от него е сумата, която дължи държавата на ОСЕ.

- Да се премахнат дъщерните фирми и служителите в тях да се причислят към ОСЕ

- Да се поправят маршрутите на пътническите влакове и да има добра координация, когато е необходимо прекачване по мрежите в периферията

- Увеличение на маршрутите, където е необходимо

- Държавата да финансира линиите, които не се ползват твърде много

- Да отворят търговски центрове и станции

- Да се привлекат търговци

- Да заработи наново службата за малки колети

- Да се свържат ЖП линии с пристанищата и с индустриалните зони

- Да се премахнат намаленията за търговски превози

- Да функционират наново международните автобусни линии и контрол над незаконните пътнически бюра

- Да бъдат наети служители в професиите свързани с движението – водачи, стрелочници, началници на гари.

- Недвижимото имущество да бъде експлоатирано, а не приватизирано

- Закупуване на вагони и възвръщане на премахнатия маршрут 602-603

- Опростяване на системата за закупуване на билет за крайградския влак

- Продажба на безполезни пътни материали

- Развитие на мрежи от опитични влакна

- Функциониране на Дирекция за вътрешен контрол

„Знае се, че по цял свят железниците имат икономически дефицити, които се покриват от държавни субсидии или по друг начин като например експлоатирането на имуществото на железничарските фирми. Харакерен пример е, че почти от полиовината приходи на японските железници идавт от експлоатирането на недвижимото им имущество. Да бъде лишено ОСЕ от недвижимото си имущество е акт, който предсказва бъдещето на гръцките железници” казва в доклада си за проектозакона за приватизацията на ОСЕ адв. Димос Цакнис. Правителството е на друго мнение и според секретарят по приватизацията Георгиос Христодулакис съществува голям международен интерес за закупуването на железниците, което по негови думи ще се случи през следващата година. Междувременно в доклада на конфедерацията на железничарите се упоменава, че имуществото им на стойност 5 млрд. евро е сред най-големите след това на гръцката църква.

„По-голямата чст от дефицита се дължи на три причини: 1“ поради факта, че държавата не е внасяла дължимото за финансираните в сътрудничество с ЕС дейности по железопътната инфраструктура. Тя е карала ОСЕ да взима кредити, за да покрие тези огромни суми. 2. заради „изпускането” да бъдат сключени договори с държавата и с други организации, така че да се внасят в ОСЕ разходите за упражняване на каквато и да било социална или друга политика, както например на въздушните превозвачи или на корабите за т.нар. „непечеливши линии”. 3. Заради цялостния лош мениджмънт и управление, които са утежнили организацията и с безцелни разходи... Те не са запазили, както са били задължени, недвижимото имущество на ОСЕ, нито пък са се погрижили то да бъде експлоатирано. Не са взели необходимите мерки за по-бързо и резултатно приключване на инфраструктурните проекти и т.н.” продължава в доклада си адв. Цакнис.

Според поставени цели на железничарите за следващите три години, те искат да не се приватизират железниците, да се смени досегашната бизнес-схема, държавата да поеме дълга и да се наемат служители, където е необходимо.

 

Категории: Актуално влакове железничари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus