Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Земеделците са готови да блокират граничния пункт Промахон-Кулата

04 Февруари 2013 / 21:02:16  GRReporter
1270 прочитания

Селскостопански работници от северна Гърция са решени да блокират граничния пункт Промахона-Кулата, за да привлекат вниманието на правителството в Атина. Протестните действия на земеделците текат вече осем дни с изкарани по пътищата трактори. Те искат нулев акциз за нафтата, която използват в селскостопанското производство, намаляване на данъчната тежест и запазване на държавното субсидиране на нивото от 2012. Сега са готови да препречат ключови пътни артерии, за да принудят правителството да откликне на исканията им.

Гърция е заплашена от пълно блокиране след като стачката на пристанищните работници в Пирея продължава шести ден. Земеделците са в пълна бойна готовност да блокират границата с България и магистрала Егнатия. Преподавателите във висшите и полувисшите училища започнаха активни протести срещу програмата за реформа в образованието “Атина”, а журналистите от държавната телевизия и радио обявиха 24-часова стачка срещу мерките за фискална консолидация.

В сряда 05 февруари пристанищните работници ще се съвещават, за да решат дали да продължат стачките и блокадите. Въпреки постоянните преговори конфликтът между правителството и пристанищните синдикати се задълбочава. Ситуацията по островите се влошава. Липсват доставки на основни продукти. Производителите от островна Гърция губят срокове за доставка на тяхната продукция, която загнива по пристанищата. Те настояват държавното управление да намери решение на проблемите в търговския и гражданския флот, за да не загубят договорите си с клиенти извън страната.

Исканията на пристанищните работници, които държат заложник плавателния транспорт, включват връщане на социално-осигурителните им права във вида им преди финансовата криза, намаляване на данъчната тежест и дори отмяна на данъчното облагане на доходите на служителите в морската индустрия. Те настояват, че докато държавното управление не отговори на поставените от тях условия, няма да отстъпят от блокадите по пристанищата.

В същото време правителството е готово да обяви гражданската им моблизация, ако продължат да  блокира плавателния транспорт. Условията поставени от пристанищните работници са неизпълними в периода на фискална консолидация, която Гърция прилага като част от оздравителната си програма, казват правителствени източници. Позицията на премиера Андонис Самарас е, че не може да отстъпи пред исканията на една малка група работещи, след като съкращенията на заплатите и по-високото данъчно облагане важи за всички. Проблемът е, че протестиращите групи са много и тенденцията е те да се увеличават.

Студенти и преподаватели също се подготвят за отпор срещу правителствените реформи, които са свързани с преустройство на образователната система. Планът “Атина”, както е наречен от министерството на образованието предвижда затварянето на 94 висши и полувисши училища, които не отговарят на качеството на националното образование. Журналистите от националната телевизия и радио и общинските медии също няма да работят във вторник като част от протеста им срещу правителствените мерки. Те искат да се върне правото на Колективния трудов договор за служителите в държавните медии, който бе заменен с единната щатна таблица за заплащане на служителите в държавния сектор.

Категории: ИкономикаОбщество стачка земеделци Гърция блокада граниа пристанища
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus