Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Земеделците остават на блокадите

03 Февруари 2013 / 14:02:41  GRReporter
981 прочитания

 По блокадите, които са издигнали в различни точки на страната ще останат земеделците с тракторите си, без за момента да предизвикват проблеми с движението на превозните средства. Частта от пътя Егнатия между Серес и Кавала, на отбивката за Неа Коридалиа в неделя на обед беше затворена за един час от земеделци от Серес, без да се използват селскостопански машини.  В понеделник на обед те ще обединят силите си и ще разположат тракторите на кръстовището Левконас  на пътищата Серес-Солун и Серес-Промахон, без да ги затварят.  

Земеделците от Тесалия са решени да останат по местата си. В събота на обед те заявиха, че блокадата при Никея е общотесалийска и е най-силната. В изявление за печата на Федерацията на земеделските дружества от Кардица, Лариса и Трикала беше подчертано, че борбата се засилва и че терорът на правителството няма да мине. Председателят на федерацията на Кардица Вангелис Бутас заяви, че борбата е обща и солидарността на обществото се вижда и от декларациите на различни обществени организации. Късно вечерта в събота няколко десетки земеделци блокираха контролните пунктове на магистралата при Мосхохорио, вдигнаха бариерите и оставиха колите да преминават свободно. След намесата на полицията земеделците отстъпиха.

 В Пелопонес земеделските синдикалисти от Аркадия и Арголида се срещнаха и обсъдиха действията си и засилването на блокадите в Пелопонес. Протестираха символично на старата магистрала, разполагайки тракторите си от двете страни на пътя за известно време, след това се отдръпнаха. В Арголида остава заграждението при Манеси, а броят на земеделските машини се мени непрекъснато. В Месиния ще се проведе в неделя областен протест на земеделците в Сулинари. В три сборни пункта на областта Ахея  са събрани десетки машини, без да има проблеми с движението по пътя Патра-Пиргос, както и по магистралата Патра-Триполи. В окръг Иматия  има блокада на пътя Егнатия при Кулура и непрекъснато прииждат земеделци от Пела и Пиерия. В Драма, Кавала и Ксанти  машините са разположени на входа на Хрисуполи в окръг на Нестос по пътя Драма-Кавала, както и при Мавролефки и на кръстовището Кокиногия. Подобно е положението и в окръзите Еврос и Родопи.

Протести започват и в търговския флот. До 6 часа сутринта  в понеделник корабите остават по пристанищата заради обявената от синдикатите 48-часова стачка. Работещите във флота се насочват към продължаване на стачните действия, след като в събота на обед, в присъствието на генералния секретар на Комунистическата партия Алека Папарига организираха протест на пристанището в Пирея. Очакват се и още подобни протести. Представители на синдикатите заявиха, че са решени да осъществят исканията си и призоваха правителството да оттегли законопроекта за флота. Те го характеризираха като надгробна плоча за онова, което очаква моряците, и особено онези, които работят в пътническия флот. По думите им се отменя съществуващото положение, отнасящо се и до десетмесечната заетост.

„По същото време, когато босовете на гръцкия флот заемат първо място в света,  в Гърция се подготвя законопроект, който ще обрече на безработица последните останали няколко хиляди моряци, след поредица от мерки, имащи за цел да премахнат правото само гръцки кораби да изпълняват вътрешните линии” заяви Алека Папарига. Депутатите от ПАСОК , отговорни за мореплаването Никос Сифунакис и Костас Триандафилос, народни представители съответно на островите Лесвос и Хиос на среща в петък с министъра на флота заявиха, че законопроектът се нуждае от промени и поправки. Що се отнася до назначаването на екипажи бяха изразени опасения за предлаганата разпоредба, с която се въвеждат лични работни договори за ниските нива на екипажите. Подчертана беше необходимостта да се съчетаят мерките за оцеляване на корабните  компании и въвеждането на защита на работещите в тях.  Беше договорено обсъждането да продължи преди да се внесе законът в парламента.

Депутатката от Независимите гърци от района на Додеканезите  Мика Ятриди, която отговаря за сектора в партията, както и парламентарният представител на партията Теренс Куик внесоха питане в парламента до министъра на флота Константинос Мусурулис  относно увеличаването на безработицата в този най-древен и най-невралгичен сектор от гръцката икономика. Те подчертават, че в края на 2012 регистрираните безработни моряци са били 4355, 27% от всички моряци и питат министъра дали знае, че с новите разпоредби на законопроекта броят им ще се увеличи многократно.

 

 

Категории: блокада протест стачка земеделци моряци флот законопроект
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus