Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Земеделците искат 2,2 милиарда евро субсидии на година

30 Януари 2013 / 15:01:41  Виктория Миндова
1576 прочитания

Държавата субсидира селското стопанство в Гърция от 2005 насам с 2,2 милиарда евро на година, заяви пред GRReporter председателят на синдикалния съюз на земеделците в Кардица Вaнгелис Бутас, който е член на Гръцката комунистическа партия (ККЕ). От следващата година държавната помощ ще бъде съкратена на половина и това разгневи гръцките земеделци.

Над 1000 трактора са в пълна “бойна” готовност да прекъснат основните пътни артерии в Гърция като част от протеста срещу повишаването на данъците за селскостопанските работници и намаляване на субсидиите им от европейските фондове към Националната рамка за структурно развитие (ЕСПА). Бутас заяви, че публичното финансиране не стига да покрие разликата между високите производствени разходи и ниските изкупни цени, което е причина тракторите отново да бъдат изкарани по пътищата на страната.

“Съюзяването със заетите в други сфери на икономиката, подкрепата на борбата ни и общите акции ще ни помогнат срещу безмилостната политика на правителството”, заяви Бутас. Списъкът на изискванията на земеделците включва:

-       премахване на акциза върху нафтата за транспорт на селскостопанските машини, както важи за корабите. Горивото за морския транспорт в Гърция не се облага с акциз като мярка за поощряване на сектора. Земеделците искат държавата да приложи за тях същите данъчни отстъпки по отношение на горивото за производство, които важат и за корабния бизнес;

-       отмяна на решението за намаление на възстановяваното ДДС. То дойде с последните промени в плана за фискална консолидация и предвижда държавата да възстановява само 6% платеното от земеделците ДДС, вместо 11% както беше досега. Според Бутас тази мярка ще натовари данъчните задължения на земеделските работници с 500 до 1000 евро годишно;

-       отмяна на повишението на вноските за здравно и пенсионно осигуряване, които според Бутас са скочили със 70% за селскостопанските работници в сравнение с периода преди началото на кризата. Повишаването на границата на пенсионната възраст от 65 на 67 години също е причина за протест, настояват земеделците;

-       да се възвърне 13 и 14 пенсия и социалните привилегии;

-       държавата да определи и гарантира изкупната цена на продукцията им;

-       да се създаде на нова общоземеделска политика, в която да не се окастрят европейските субсидии с 50%, както предвижда програмата за 2014.

“Ние искаме от правителството да ни реши проблемите и да промени водената досега политика”, настояват земеделците.

Повечето изискания, които земеделците поставят са свързани със задълженията на Гърция да реформира вътрешната си икономика според договора за финансова помощ с Европа и Международния валутен фонд. Промените, които са в основата на протеста са част от плана за фискална консолидация. Съкратеният държавен бюджет налага намаления във всички сфери на икономиката и селското стопанство не може да бъде изключение. Въпреки налагането на повече и по-високи данъци, приходите в държавната хазна не нарастват поради свиването на вътрешното потребление и нарастването на безработицата.

Въпреки, че тези факти са широко известни, земеделците искат правителството да откликне на изискванията им. В противен случай може да блокират магистралите и локалните пътища между Атина и Солун. Засега все още преобладават умерените гласове, които настояват, че исканията на селскостопанските работници могат да бъдат достигнати и с по-леки форми на протест. Земеделците знаят, че ако започнат активни протести с блокади из страната, без да имат обща цел с профсъюзи от други сектори, общественото мнение много бързо ще се насочи срещу тях. Затова в момента са в период на изчакване.

Според информацията, която синдикалистът ни представи, всеки ден към блоковете с тракторите идват нови поддръжници, които искат да подкрепят протеста. Главният секретар на Гръцката комунистическа партия Алека Папарига посети лично земеделците, за да им окаже морална подкрепа. Тя и нейните поддръжници смятат, че зад водената държавна политика се крие конспирация, която има за цел да измъкне земята от ръцете на малките производители. Затова и намаляват държавните субсидии за земеделците от следващата година. В конспирацията според ККЕ участва и Европейския съюз.

Категории: Общество трактори земеделци стачка Егнатия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus