Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Здравословното кисело мляко

12 Януари 2014 / 14:01:55  GRReporter
1923 прочитания

Киселото мляко се смята за една от храните с най-голяма хранителна стойност и с големи ползи за здравето.

Има обаче и един „капан”, тъй като тази полезна храна лесно може да се превърне в нездравословен снакс. Дори и да пропуснете очевидните вредни избори като кисело мляко с натрошени бисквитки или карамелен сироп, има видове кисело мляко, пълни със захар и калории.
С толкова много възможности, които съществуват по рафтовете на магазините, как може да сте сигурни, че сте избрали правилно? Вижте как ...

Предпочитайте обикновеното

За приготвянето на кисело мляко са необходими само прясно мляко и две живи бактерии (Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus),  които превръщат прясното мляко в кисело. От там нататък може да се добавят много съставки, които му придават вкус- захар или някакъв плод. Избягвайте продукти, които имат много добавки, чиито имена дори се затруднявате да произнесете или не сте очаквали да видите в киселото мляко- като хидрогенизирани мазнини или изкуствени подсладители.

Търсете добрите бактерии

Пробиотиците- добрите бактерии- са подобни на бактериите, които живеят в храносмилателната ни система и са основни съставки  на киселото мляко. Доказано е, че те подпомагат храносмилането и здравето на червата. Но парадоксално, не се съдържат във всички продавани кисели млека. Някои компании подлагат киселото мляко на термична обработка, която убива бактериите- полезни или не- за да направят млякото по-трайно и да намалят суровостта му.

Имайте предвид съдържанието на калций

Киселото мляко е много богат източник на полезния за костите калций, но количеството му е различно при различните марки. Предпочитайте онова, което има поне 15% от препоръчителната дневна доза калций (която за възрастните е около 1000 mgr).

Контролирайте захарта

Опитайте се да намалите захарта? Не се уповавайте само на написаното на етикетите. Киселото мляко съдържа определен процент естествена млечна захар, известна като лактоза и съдържанието на захар, указано на етикета включва както естествената, така и добавената захар. Избягвайте продуктите,  при които захарта е първата или втората съставка.

Внимание за изкуствените плодове

Най-доброто, което можете да направите е да добавите вие пресни плодове към обикновено кисело мляко. Ако все пак си купите готово кисело мляко с плодове, проверете съставките и избягвайте млека с добавени захари. Възможно е киселото мляко да съдържа само смес от захар и оцветител, или натурален сок.

Не се бойте от мазнините

Ако изберете обезмаслено мляко- може да намалите калориите и наситените мазнини. Но, „обезмаслено” не значи винаги ниско калорично,тъй като много обезмаслени млека имат много захар. Предпочитайте онези, които получават по-голямата част от сладостта си от истински плодове или опитайте да добавите една лъжица мед към обикновено обезмаслено мляко.

Ако предпочитате вкуса на кисело мляко с по-високо съдържание на мазнини, можете да изберете такова с 1% или 2% масленост. Новите данни показват, че наситените мазнини в млечните продукти може да не са чак толкова лоши. Например, проучване от 2011 на Brown University показва, че потреблението на млечни продукти не е свързано с опасността от сърдечна недостатъчност, вероятно защото има и други защитни хранителни съставки, които уравновесяват последиците от наситените мазнини.

Четете етикетите внимателно

За щастие, лесно можете да видите дали киселото мляко съдържа допълнително пробиотици, тъй като това е описано на етикетите. Има и кисели млека с допълнително добавени живи микроорганизми, за да се увеличи полезността им. Проучването на пробиотиците  все още е в развитие. Едно кисело мляко, което съдържа повече пробиотици не е непременно най-доброто.

Категории: кисело мляко пробиотици бактерии мазнини калций
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus