Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Завършен първия етап от строежа на магистралата Триполи-Каламата

30 Март 2010 / 21:03:38  GRReporter
2753 прочитания

Завърши строежа на най-тежката част от новата магистрала Коринтос-Триполи-Каламата и Левкотрос-Спарти, която свързва най-големите градове в областта Пелопонес. Общата инвестиция на шестнайсет километровата пътната отсечка Атинеу-Левкотро надвишава 110 милиона евро и  включва два тунела с дължина 1360 метра всеки, два моста и седем разширения с дължина 244 метра. Трасето е от изключителна важност, защото дава възможност на водачите да избегнат опасните завои в планинските части на Пелопонис и увеличава нивото на безопасност на пътуващите.  Новото съоръжение съкращава времето за пътуване от четиридесет на десет минути, а очакванията са пътно-транспортните произшествия значително да намалеят.

 „Един много важен проект бе завършен с успех. Предаваме на обществото един модерен и безопасен (за внимателните шофьори) път, независимо от геотехническите трудности, които постави пред нас този район,” каза на официалното откриване на пътя министърът на транспорта и инфраструктурата Димитрис Репас. Той припомни на присъстващите журналисти, че проекта е бил започнат още през 1997 година по времето на управлението на Костас Семитис, но по-късно е бил замразен. Министърът обеща, че до лятото ще бъде завършен и южната част от отсечката Триполи-Атинеу, също с дължина шестнадесет километра, а при тези темпове цялата магистрала ще бъде напълно готова до края на 2011 година.

Движението по магистралата Атина-Солун в отсечката на прохода на Темби също бъде временно възстановено за великденските празници. Министър Репас обяви, че пускането на движението през Темби ще е временно – от първи до единайсети април, за да улесни движението на пътуващите през празничния период. След това отсечката пак ще бъде затворена за около три седмици, в които ще се извършат последни довършителни ремонти. Специалисти увериха обществеността, че ползването на пътя през прохода Темби е напълно безопасно и няма опасност от нови свлачища.

Трасето от главната пътна артерия на страната, която свързва двата най-големи града в Гърция (Атина-Солун) бе затворено в средата на декември миналата година. Причина за затварянето бе срутването на опасни свлачища, които разрушиха голяма част от пътната настилка. Ремонтите по укрепването на склона в района и възстановяването на пътя продължават вече почти четири месеца. Първоначалната оценка на специалистите от Министерството на транспорта и инфраструктурата бе, че ремонтните работи ще приключат до средата на януари тази година. Във връзка с този, но и други инциденти министър Димитрис Репас заяви: „На много места в Гърция имаме проблем със свлачищата. Това е резултат от дългогодишната небрежност на предишните управления към пътната мрежа на страната. ” Министърът обеща, че всички случаи ще бъдат разгледани и ще се предприемат необходимите действия.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus