Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Затвор за притежателите на незастраховани автомобили

17 Август 2014 / 12:08:24  GRReporter
833 прочитания

Тежки наказания очакват 800 000 собственици на автомобили, които се движат по пътищата без застраховка. Първоначално ще бъдат предупредени от министерството на финансите, с които ще ги призовават да платят глоби, и ако ни ги внесат, както и ако не платят застраховката си, ще им бъдат наложени по-тежки наказания.

Онези от собствениците, които не платят, са заплашени от:  

  • Отнемане на номерата
  • Отнемане на свидетелството за правоуправление за 10 дни
  • Отнемане на номерата и на свидетелството за правоуправление за 2 години в случай на катастрофа.
  • Отнемане на номерата и на свидетелството за правоуправление за 2 години в случай на катастрофа.
  • Отнемане на номерата и на свидетелството за правоуправление за 3 години в случай на рецидив
  • Парична глоба от 500 евро за автомобили и 250 евро за двуколесни.
  • Затвор до 2 месеца

14% от превозните средства  се движат без застраховки

Според председателя на Комисията по автомобилите на Съюза на застрахователните компании на Гърция Симитрис Зорбас, незастрахованите превозни средства са намалели заради новите закони и са по-малко от 600 000. Според него в миналото броят им е достигал 1,5 милиона. От полицията твърдят, че 14% от превозните средства не са застраховани.

Смята се, че при предишния режим на застраховане 300 000 души са обикаляли от фирма на фирма, без да плащат, използвайки прозорчетата на законодателството

Променя се всичко в застрахователните полици

Освен промените в глобите и наказанията, ще има промени и в съставянето на застрахователните полици.

По-конкретно:

  • Договорът за задължителна застраховка на колата става изрично договор с определен срок. Това означава, че има определена началната дата и час и определена крайна дата и час.
  • Подновяването на застрахователния договор или съставянето на нов е разрешено само след предварително плащане от страна на застрахования на съответната премия. В действителност, по закон е забранено застрахователните фирми да предават договорите на застрахованите, ако последният не са платили застраховката.
  • Отменя се залепващият се знак за застраховане. Документът, с който ще се доказва сключването на договор ще е полицата.
  • Ако потребителят е платил премията, но все още не е получил полицата, законът предвижда, че докато я получи, сключването на застраховка ще бъде доказвано за първите пет дни на покритие с платежния документ на дължимата премия за застраховка. Ето защо, в този случай застрахованите винаги трябва да носят със себе си доказателство за плащане на премията и документ от застрахователната компания, свързан със сключването на застраховката на превозното средство. Този документ, който трябва да придружава платежния документ може да бъде уведомлението за плащане.

 

 

Категории: застраховки превозни средства глоби затвор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus