Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Защо трябва да ядем повече риба?

27 Октомври 2013 / 13:10:47  GRReporter
4219 прочитания

Един от най-големите проблеми  на хранителните навици на Запада е липсата на омега-3 мастни киселини. Припомнете си, че омега- 3 мастните киселини не се произвеждат от човешкия организъм , поради което ние трябва да ги осигурим.

Един прост сравнителен пример за значението на рибата в храненето ни са различните хранителни навици на два народа. По-конкретно, японците, които консумират средно 100 грама риба на ден, имат с 50% по-малко инфаркти , отколкото американците, чието национално ястие е бургерът

Не са необходими обаче толкова далечни примери, за да се разбере колко полезна е редовната консумация на риба. Достатъчно е да се припомни навика на нашите дядовци и баби, които използваха рибено масло, чиято миризмата му е била достатъчна, за да убие вирусите и унищожи всяка болест.

Препоръчваната доза от диетолозите  включва два пъти  риба за основно ястие на седмица,които  ни дават важни 500 грама омега-3 мастни киселини, от които се нуждае тялото на ден.
Рибите обаче, извън известния омега-3 мастни киселини съдържат множество протеини, витамини и минерали, като цинк, желязо и калций. Освен това, рибата съдържа по-малко наситени мазнини, отколкото други видове месо, което я прави идеална за диети с ниско съдържание на мазнини.

Сърдечното здраве

Ако искате да се намали с една трета вероятността от сърдечен пристъп, тогава добре ще е да започнете да ядете два пъти седмично риба. Омега - 3 мастните киселини подобряват здравето на сърцето, намаляват на шансовете за развитие на аритмии, забавят образуването на плаки в артериите, регулират нивата на триглицеридите и кръвното налягане.

Накрая, ще намалите значително вероятността от инсулт. Едно проучване сред 20 000 мъже  показа, че седмичната консумация на риба намалява риска от сърдечен арест наполовина!!

Противоракови свойства

Установено е чрез проучвания, че жените, които получават чрез хранителни добавки рибено масло намаляват риска от рак на гърдата с 32%. Подобни проучвания при мъжете също показват трикратно намаляване на вероятността от рак на простатата при тези, са добавили в ежедневната си диета риба. Освен това, противовъзпалително действие на рибата подобрява защитата като цяло и битката на тялото срещу рака.

Храна за мозъка

Рибата е отлична за подпомагането на мозъчната функция. Омега - 3 мастните киселини помагат на концентрацията и намаляват с 60% вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер. Независимо дали сте млад студент или, не забравяйте, че рибата е добра за вас.

Лесно смилаема храна

Бялата риба не затруднява изобщо храносмилателната система, затова е идеална храна за възрастните хора, или за онези, които имат лошо храносмилане. Чрез рибата внасяте в организма си множество хранителни вещества, без да се претоварва храносмилателната система. Така че всеки път, когато искате лека и здравословна храна, първият ви избор трябва да е риба.

Противовъзпалително действие

Омега- 3 мастните киселини, съдържащи се в изобилие за всички риби имат значително противовъзпалително действие. Наред с другото, те успокояват подуване на ставите при ревматоиден артрит или други свързани с тях проблеми, и при хората, които редовно ядат риба или добавки с рибено масло се наблюдава по-голяма гъвкавост в ставите и по-гладко движение. Същото противовъзпалително действие носи облекчение в случаи на дерматологични заболявания като псориазис, независимо дали се консумира рибеното масло или се като кожен крем. Освен това, много важно е, че омега- 3 мазнините имат ефект и при автоимунни заболявания.

Накрая, омега-3 киселините значително намаляват риска от диабет тип 2, дори и в случаите на хора с висок шанс за развитие на диабет в някакъв момент от живота си.

Здравето на очите

Рибата е добра и здравето на очите. Една диета, в която присъства риба, помага за намаляване на появата на макулна дегенерация, която идва с възрастта и това е най-често срещаната постепенна загуба на зрение при хора на възраст над 50.

 По-добра дихателна система

Друг важен резултат на противовъзпалителното действие на омега-3 мастните киселини е, че намаляват астматичните пристъпи. Австралийски изследвания на деца, страдащи от астма, които консумират риба редовно, показват намаляване на кризите със 75%!

Изобилие от избори

Най-хубавото на  рибата са многото предлагани избори. Въпреки че миришат на някои хора, или приготвянето им изглежда трудно, винаги има някоя риба, което се приготвя лесно и няма да ви мирише.

За наситен вкус опитайте месото на сьомгата. То е богато на омега- 3 мазнини и е добър източник на витамин D. Винаги предпочитайте свободно отглежданата сьомга пред онази от рибна ферма. И пъстървата съдържа омега - 3 мазнини, надвишаващи препоръчителната дневна консумация, а още и витамин В12 , който също подобрява здравето на сърцето.

Вкусът на масло на треската я прави особено популярна, дори и за тези, които не обичат риба. В нея се съдържа голямо количество омега- 3 мазнини и е добър източник на селен. Лесно се приготвят сарделите, хамсията, цацата, а барбуните, саргосът, платиката, лавракът са само малко от даровете, които предлагат гръцките морета.

Цената на прясната риба може да е висока, но гледайте на нея като инвестиция за добро здраве отколкото просто като храна.

Категории: диета риба омега-3 мастни киселини витамини протеини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus