Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зарзаватчии искат да продават без данъчен контрол

28 Април 2014 / 17:04:26  Анастасия Балездрова
870 прочитания

Търговци и производители на земеделски продукти, които продават стоките си на открити пазари започнаха безсрочна стачка в понеделник. Хиляди членове на различните професионални организации се събраха в Атина и Солун проведоха протестни митинги и шествия, но без да постигнат желания от тях резултат.

Стачкуващите протестират срещу новия проектозакон, който въвежда промени в начина на отпускане на лицензите за търговия, разположението на щандовете и налага по-строги административни и парични наказания срещу нарушителите.

GRReporter се свърза с председателя на Общогръцката федерация на продавачите на откритите пазари Костас Какарандзас, според когото с предвидените в проектозакона промени правителството цели да обслужи интересите на големи компании.

„Най-сериозният проблем за нас е промяната що се отнася до подновяването на лицензите за търговия, което ще става всяка година. За да го получим ще трябва да представим удостоверения, че сме изплатили напълно своите данъци и социалните си осигуровки, а това в условията на кризата е много трудно”, посочи той.

На аргумента, че това е задължително условие за всички  останали професионални групи той отговори: „Случаят с нас е по-различен, защото невъзможността да получим лиценз практически ни обрича на безработица. Какво ще спечели държавата, ако и ние се присъединим към редиците на безработните? Този проектозакон е написан от хора, които не са стъпвали никога на някой от пазарите”, каза още Какарандзас.

По-конкретно, останалите промени, срещу които протестират той и колегите му са:

-          Теглене на жребий за разположението на щандовете всяка година

-           Броят на търговците на всеки пазар ще се определя с решение на местната община

-          Щандовете на производителите ще се намират на отделно място от тези на търговците

-          Глобите за нарушителите ще се движат от 1 000 до 5 000 евро, а административните мерки предвиждат затвор от три месеца до една година.

снимка:amna.gr

Протестът в Атина се проведе на площад Канингос, след което участниците проведоха шествие до парламента. След като изхвърлиха пред сградата плодове и зарзават, комисия с участието на представители на организациите на производителите и търговците се опита да се срещне с ресорния министър Костис Хадзидакис и депутати от всички политически сили. „Приеха ни само представители на опозиционните партии, които се съгласиха напълно с искането ни тези промени да бъдат премахнати от проектозакона. Дори министърът не пожела да се срещне с нас”, каза Какарандзас пред GRReporter.

В същото време представители на министерството на развитието твърдят, че не съществува никаква възможност за промяна в наредбите на правния текст, който предстои да бъде гласуван. Заместник-министърът Атанасио Скордас посочи, че никой от търговците няма да загуби позицията си на откритите пазари, а ще се даде предимство на безработните и членовете на социално слабите групи. По думите му жребият ще се провежда с единствена цел да има промяна в местоположението на щандовете.

„Хората, които предизвикват стачката и реагират остро са онези, които са най-облагодетелствани от разпределението на местата на щандовете на откритите пазари, каза той и допълни, че разделението между производители и търговци ще е от полза за потребителите. Предвидено е създаването и на трета „секция”, където ще бъдат разположени щандовете с биологични продукти.

От своя страна засегнатите от промените твърдят, че ще продължат стачката си за неопределен период от време, докато принудят правителството да оттегли проектозакона. Във вторник те ще проведат протестен митинг пред централната зеленчукова борса в атинското предградие Агиос Йоанис  Рентис, а в сряда се очаква да разпънат щандовете си на определени пазари в Атина и Солун и да раздадат безплатно плодове и зеленчуци.

Категории: Общество протест стачка търговци и производители на земеделски продукти открити пазари министерство на развитието и конкурентността
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus