Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зарази причиниха смъртта на 25 000 овце

04 Октомври 2014 / 19:10:03  GRReporter
1122 прочитания

Само Йонийските острови и Кикладите са останали до момента незасегнати от разпространението на болестта „син език” по овцете. Болестта през последните дни удари и ферми на Крит. Първите случаи на острова са в районите на Ретимно и Ираклио.

Животновъдите в цялата страна са отчаяни, тъй като болестта се разпространи не само в Гърция, но и на Балканите, в Италия и Испания. И като че това не е достатъчно, но гръцкото животновъдство претърпя и втори удар- връща се едрата шарка, която е била в упадък. До днес са умъртвени 22 000 животни с едра шарка и повече от 3000 животни с болестта син език.

Среща в министерството

В петък в министерството на земеделското развитие беше организирана нова среща, в която участваха и животновъди, на която бяха обсъдени теми, засягащи борбата с проблема. Синият език е засегнал до момента ферми в почти цялата страна, има огнища в 906 животновъдни единици. Както заяви главният секретар на министерството Мосхос Корасидис, 200 000 животни са заразени, заболеваемостта е 6%,а смъртността- 0.83%.

До момента са умрели хиляди овце и ако не се вземат спешно мерки, както твърди Общогръцкият съюз на животновъдите, до Коледа ще умрат 20%-30% от овцете страната, които са около 12 милиона.

Животновъдите са в паника,и както твърди председателят на Асоциацията по гръцко животновъдство Панайотис Певеретос, няма никаква подкрепа от държавата, и никой от засегнатите животновъди не е обезщетен според съответното министерско решение.

Заместник-министърът на земеделското развитие Парис Кукулопулос на срещата пое ангажимент, че обезщетенията както за синия език, така и за едрата шарка ще бъдат преведени в рамките на следващите 10 дни. До вторник в перифериите ще бъдат изпратено нареждане относно обезщетенията и мерките за профилактика и борба с болестите.

Що се отнася до отслабените ветеринарни служби, Кукулопулос заяви, че могат да бъдат подсилени с ветеринарни лекари от регистъра, създаден от министерството.

80-150 евро обезщетение за всяко животно

Според министерското решение, обезщетенията за умъртвяване на болните животните се дават според възрастта на животното и ще се движат между 80 и 150 евро. Не се предвижда обезщетение за животните, умрели преди животновъдът да успее да заяви, че  са болни. За тях са предвидени по 30 евро от програмата за спонгиформна енцефалопатия - фермерите трябва да отрежат главата и да я изпратят за изследване. „Всичко това е, защото министерството няма пари” казва Певеретос.

Но най-големият проблем, според него, не е компенсацията, а възможността да се възстановят стадата. „Ще поискаме да има специална програма. Стадата са били унищожени. От министерството казват, че заболеваемостта е 6% от животните. Според нашите данни е 10%. Животните, обаче, дори и тези, които оцелява,т губят техния производствен потенциал. Щетите не се възстановяват. В новата Обща селскостопанска политика е предвидена програма за подкрепа на тези, които губят добитък. Гръцкото животновъдство иска подкрепа. Животните в икономическа криза са недохранени поради скъпия фураж. Те бяха слаби и болестта дойде и ги удари”, заяви председателят на Асоциацията.

Освен това, не се предвиждат обезщетения за храните, които са принудени да купуват за стадата под карантина. „Само за подвижните ще се дават по 10 евро на месец,  както и за стадата, засегнати от едра шарка” казва Певеретос.

По отношение на научните проверки на „колективния имунитет" - т.е. когато се развива имунитет в достатъчна степен, за да се образува „бариера” пред вируса – новините са окуражаващи . Естественият имунитет в Ксанти достига 100%, в Еврос и Лакония -75%. Относно прекратяването на ваксинацията на стада, Министерството все още не е взето решение. От Брюксел са съобщили за липса на финансиране за 2014, а 2015 може да  се субсидира ваксинирането на животни до 75%.

 

 

Категории: животновъдство син език едра шарка смъртност обезщетение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus